Solden drukken inflatie

(Foto: Belga) ©BELGA

De inflatie in België is in januari gezakt tot 1,46 procent. De daling komt er deels door de regeringsbeslissing om de koopjes voor het eerst in de berekening van de inflatie op te nemen.

'De inflatie daalt in januari vooral door prijsdalingen voor kleding en schoeisel, vakantiedorpen, aardgas en buitenlandse reizen', meldt de FOD Economie. Volgens de overheidsdienst compenseerde prijsstijgingen voor producten als verse groenten, huisbrandolie, alcoholhoudende dranken, brood en granen die daling bijna volledig. De inflatie daalt van 2,23 procent in december naar 1,46 procent in januari. Het laagste peil sinds februari 2010.

Berekening

De daling van de prijzen van kleding en schoeisel is vooral te danken aan de winterkoopjes. Bij de opmaak van de begroting besliste de regering dat  de winterkoopjes voor het eerst in de berekening van de inflatie opgenomen moeten worden. 'Op die manier sluit de index nauwer aan bij het werkelijke koopgedrag van de consument', klonk het toen in de schoot van de regering.

Uiteindelijk werd beslist om het effect te spreiden over zes maanden, anders zou de inflatie veel scherper gedaald zijn. Zonder het effect van de solden bedraagt de inflatie volgens de cijferaars van de Fod Economie 1,65 procent. Deze maand bedraagt het effect van de nieuwe berekeningswijze dus 0,24 procentpunt. Tot juni worden de winterkoopjes verrekend, vanaf juli tot het einde van het jaar zullen de zomerkoopjes de inflatie drukken.

Concurrentiekracht

De daling van de inflatie, kunstmatig of niet, is goed nieuws voor de concurrentiekracht van ons land. De lonen in België worden door de indexering immers automatisch aangepast aan de inflatie. Door de lagere inflatie zullen de lonen dus minder snel stijgen. Door de koopjes in rekening te brengen, geeft de regering de bedrijven wat meer zuurstof zonder echt aan de index te raken.

Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, reageert tevreden met de dalende evolutie en hoopt op een lange periode van lage inflatie. 'Omdat in de voorbije jaren de inflatie steeds hoger lag dan in de buurlanden, zal het meerdere jaren vergen voor de inflatiehandicap is afgebouwd', stelt Paul Soete, CEO van Agoria.

'Inflatie eindelijk lager dan de buurlanden', titelt Agoria zijn persbericht dan ook. 'We zijn tevreden dat de federale regering maatregelen nam om de inflatiecarrousel te stoppen', klinkt het. 'Met de opname van de solden is de regering gestart met de hervorming van de indexkorf, waardoor de indexberekening beter aansluit bij het werkelijke consumptiegedrag', bevestigt de sectorfederatie.  

Regeringseleid

Volgens Agoria is ook het energiebeleid een belangrijke factor in de daling van de inflatie. 'Sneller stijgende energieprijzen waren een belangrijke oorzaak van de hogere inflatie in België in de voorbij jaren. Daar lijkt een einde aan gekomen', klinkt het. 'De bevriezing van de energieprijzen en de verplichting om in contracten met variabele energieprijs te verwijzen naar transparante marktparameters was hierbij belangrijk.'

Maar de regering zou meer kunnen doen door de indexkorf verder te hervormen, vindt Agoria. 'De voedingsprijzen blijven stijgen in januari. Op jaarbasis bedraagt de stijging zelfs 3,7 procent en dat terwijl steeds meer consumenten voor huismerken kiezen of hun aankopen doen in discountwinkels. Daar houdt de indexkorf geen rekening mee en de voorgestelde regeringsmaatregelen hiervoor zijn nog niet uitgevoerd.'

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud