Sp.a en Groen voor behoud loonplafond

©Dieter Telemans

Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck pleit voor een aanpassing van het loonplafond van de topman van het telecombedrijf. Groen en sp.a zijn alvast tegen.

Het vertrek van Dominique Leroy, de manager van Proximus, zet de discussie over de begrenzing van toplonen voor managers bij overheidsbedrijven weer op scherp. Volgens Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, start de zoektocht naar een nieuwe topman/vrouw met 'een handicap' door het vastgelegde loonplafond van 650.000 euro. De Clerck pleit in De Zevende dag voor een 'aanpassing' van dat plafond. 

In De Ochtend zei sp.a-voorzitter John Crombez dat hij de discussie een non-discussie vindt. 'Vind je goede mensen binnen dat loonplafond? Ja. Zouden mensen ook vertrekken als ze veel meer zouden verdienen? Ook ja.' Hij noemde NMBS-baas Sophie Dutordoir en Dominique Leroy als voorbeelden van goede CEO's. 

Ook Groen is het niet eens met De Clerck. 'Er kan geen sprake zijn dit plafond te verhogen. Als meerderheidsaandeelhouder in Proximus hebben wij als overheid de plicht om het goede voorbeeld te geven. Dat betekent dat het niet logisch is dat een CEO meer verdient op 1 jaar dan een gewone werknemer op meer dan 20 jaar,' zegt Kamerlid Kim Buyst.

Te vinden

De groenen zijn  ervan overtuigd dat er wel bekwame CEO's te vinden zijn voor een loon van 650.000 euro per jaar die een overheidsbedrijf als Proximus mee willen uitbouwen tot een bedrijf dat zorgt voor excellente dienstverlening aan haar klanten op het vlak van communicatie. 'Laat ons dan bijvoorbeeld wel werken aan een goede verstandhouding tussen een toekomstige CEO en het beleid, zodat de CEO naast een meer dan behoorlijk loon ook beroepseer kan halen bij de uitwerking van zijn beleid voor het bedrijf,', reageert de partij.

Leroy, die sinds 2014 aan het hoofd stond van Proximus, kondigde deze week haar vertrek aan vanaf 1 december. Ze gaat aan de slag bij de Nederlandse concurrent KPN, waar ze dubbel zoveel zal verdienen. Met een door de overheid gelimiteerd basissalaris van ruim 500.000 euro verdient de topvrouw minder dan ze in andere bedrijven had kunnen krijgen. Vorig jaar liep haar verloning met bonussen wel op tot 940.000 euro, maar bij KPN wordt dat meteen de ondergrens van wat ze kan verdienen.

De raad van bestuur heeft meer verantwoordelijkheid gekregen en kan de verloning optrekken, erkent De Clerck. Hij voegt er wel aan toe dat 'de hoofdaandeelhouder', de Belgische staat dus, daarmee moet instemmen. Het plafond moet Stefaan de Clerck enkel beschouwd worden als een referentie: bij onderhandelingen kunnen bepaalde elementen aangepast worden.

Handel met voorkennis

Voorzitter Stefaan De Clerck wacht nu als voorzitter van het paritair comité het voorstel van de vakbonden af. Die ontmoeting is gepland voor maandag. De vakbonden willen dat Leroy onmiddellijk opstapt. KPN is immers een directe concurrent voor Proximus en de voormalige topman van Telenet, Duco Sickinghe, is er voorzitter. Ze zou dus gevoelige informatie over het bedrijf kunnen doorgeven.

Zelf wil De Clerck  dat Dominique Leroy haar mandaat zover mogelijk uitdoet. Hij pleit ervoor dat Leroy eerst het sociaal plan zou afwerken. 'De raad van bestuur is ervan overtuigd dat de digitale shift moet worden voortgezet.'

Er is voor mij niets aan de hand met de verkoop van aandelen voor 285.000 euro door Dominique Leroy op 1 augustus.
stefaan de clerck
voorzitter proximus

Voor de voorzitter van Proximus is er niets aan de hand met de verkoop van aandelen voor 285.000 euro door Dominique Leroy op 1 augustus.  Stefaan De Clerck wacht wel het resultaat van het onderzoek van beurswaakhond FSMA af. Die moet nagaan of de verkoop begin augustus met voorkennis gebeurde.

Leroy lichtte de raad van bestuur eind augustus in over haar nakend vertrek. De Clerck erkent dat hij altijd al wist dat Leroy naar het buitenland zou trekken. 'We hebben er alles gedaan om haar hier te houden, maar nu liep haar mandaat af.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect