Spaanse politie ontbindt demonstraties van 'indignados'

Een 700-tal indignados trok zaterdag door Brussel

De Spaanse politie heeft zondag verschillende betogingen van aanhangers van de protestbeweging van de "indignados" of verontwaardigden ongedaan gemaakt.

De acties in Spanje maakten deel uit van een wereldwijde protestactie. De 'indignados' hebben in 500 à 600 steden over de helen wereld  hun ongenoegen geuit over de manier waarop de internationale financiële en politieke wereld de financieel-economische crisis aanpakt. De manifestatie van zaterdag komt er immers zeven maanden na de grote betoging van 15 oktober en net een jaar nadat op de Plaza del Sol in Madrid het eerste Spaanse "indignados"-tentenkamp werd opgeslagen.

Spanje

In Madrid verdreef de oproerpolitie in de vroege ochtenduren honderden demonstranten van het plein Puerta del Sol in het centrum van de hoofdstad. Er werden 18 arrestaties verricht.


De veiligheidsdiensten wilden met deze actie verhinderen dat de demonstranten op het plein net zoals een jaar geleden een tentenkamp zouden oprichten. Ook in Valencia, Cádiz en Palma de Mallorca maakte de oproerpolitie een eind aan de nachtelijke demonstraties.


Zaterdag hadden tienduizenden mensen in Spanje tegen de besparings- en financiële politiek van hun regering betoogd. Met de reeks protesten en demonstraties in verschillende steden willen ze herinneren aan het ontstaan van de beweging op 15 mei vorig jaar.

 

LondonI

In Londen heeft de politie elf mensen opgepakt. In totaal demonstreerde zaterdag een driehonderdtal mensen in het Londense financiële district en voor de beurs. Ze probeerden onder andere tenten op te slaan voor de Bank of England. Er waren ook leden van de Spaanse "indignados"-beweging afgevaardigd, aldus de politie.

In februari nog had de politie een Occupy-protestkamp voor de Londense St. Paul's-kathedraal in de omgeving van de beurs na een weken durend rechtsgeding opgedoekt. Begin mei hadden tussen de 50 en 100 demonstranten opnieuw geprobeerd een tentenkamp aan de beurs op te richten. Toen werden vijf mensen opgepakt.

Brussel

In Brussel betoogden zaterdag zo'n 700 'indignados'

"Die internationale verbondenheid is wat onze beweging zo uniek maakt, dat en onze openheid. We zijn geen linkse rakkers of hippies, we zijn geen antikapitalisten. We zijn geen politieke beweging, we willen een terugkeer naar een echte burgerdemocratie",  zegt Sofie, één van de organisatrices.

De aanwezigen geven toe dat ze geen éénduidige boodschap hebben. "We hebben tientallen boodschappen voor wie wil luisteren", zegt Baptiste, een andere organisator. "Die zijn bijna allemaal gegroeid uit frustratie over de manier waarop de overheid en de financiële wereld ons behandelen. Zij profiteren van een crisis die ze zelf gecreëerd hebben en die de armsten nu moeten betalen."

De tocht liep langs verschillende grote financiële instellingen, onder meer het Belfius-gebouw aan de Pachecolaan en de Nationale Bank op de Berlaimontlaan. Die werden niet ontzien. De Nationale Bank werd bekogeld met wc-papier en werden de grote stickers van Belfius-logo gedeeltelijk verwijderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud