Advertentie
Advertentie

Staatsbon flopt: 'Wat wil je, met zo'n lage coupon'

Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. ©Lieven Van Assche

De uitgifte van staatsbons heeft slechts 3 miljoen euro opgebracht, het laagste bedrag ooit. De schatkist bood een coupon van 0,8 procent op tienjarig papier. In maart haalde zij 3,5 miljoen op.

'Met een coupon van minder dan 1 procent kan je niet veel verwachten', zegt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. 'Een mogelijke verklaring is ook dat spaarders de langetermijnrente zien stijgen en daarom een afwachtende houding aannemen.'

Hij merkt wel op dat de tienjarige staatsbon meer opbracht dan de vorige keer: 3 in plaats van 2,8 miljoen. De reden is wellicht dat de coupon werd opgetrokken van 0,6 naar 0,8 procent. In maart zamelde de schatkist ook 649.000 euro in met een staatsbon op acht jaar en een coupon van 0,3 procent. De achtjarige bon werd nu niet aangeboden.

Deboutte maakt zich niet ongerust over het geringe succes van de staatsbons. 'We hebben al meer dan 60 procent van ons financieringsprogramma van 2015 afgewerkt. We hebben nog andere pijlen op onze boog. Producten als lineaire obligaties (OLO's) zijn wel populair.' OLO's richten zich op professionele beleggers, staatsbons op particuliere beleggers.

Ook de forse stijging van de langetermijnrente sinds begin deze week baart Deboutte nog geen grote zorgen. 'De impact op de begroting 2015 is bijzonder beperkt. We hebben al veel gefinancierd en het jaar is al half voorbij. Bovendien blijft de kortetermijnrente zeer laag. De impact in 2016 zal groter zijn, maar we hebben ons ingedekt tegen een forse rentestijging.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud