Advertentie
netto

Staatskas loopt miljoenen mis door ‘gat' in kaaimantaks

Het is niet de eerste keer dat de scherpte van de tanden van de Kaaimantaks in vraag gesteld worden ©Pieter Van Eenoge

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ligt nog maar eens onder vuur over de doorkijktaks die dient om inkomsten uit juridische constructies in belastingparadijzen te belasten.

'Ik begrijp niet dat minister Van Overtveldt weigert dit gat in de Kaaimantaks te dichten', zegt sp.a-volksvertegenwoordiger Peter Van Velthoven zondag in Het Nieuwsblad. Het probleem is nochtans bij veel fiscalisten bekend.

Van Velthoven baseert zich op een ruling van de fiscus, die werd aangevraagd door een broer en zus wiens vader geld stak in een fonds op Jersey. De fiscus liet hen weten dat uitkeringen van oude inkomsten daaruit belastingvrij zijn, zelfs als ze al het geld uit de trust overgeschreven krijgen.

Na een seminarie over de kaaimantaks vroeg een collega al grappend of er een parlementslid is die zo’n trust heeft. Anders valt dit onderscheid niet te verklaren
Denis-Emmanuel Philippe
Fiscaal advocaat Bloom Law

 ‘De fiscale wetgeving maakt hier een raar onderscheid, want mocht dit geld in een vennootschap in Panama of een stichting in Liechtenstein ondergebracht zijn, dan zou het wel belast worden’, citeert de krant fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe (Bloom Law).

Nog volgens Philippe is dit onderscheid al langer bekend bij fiscalisten. 'Na een seminarie over de kaaimantaks onlangs vroeg een collega zelfs al grappend of er misschien een parlementslid is die zo’n trust heeft. Anders valt dit onderscheid niet te verklaren.'

Kabinet bevestigt

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt aan Het Nieuwblad de belastingvrijstelling, maar beklemtoont dat het enkel over een heel specifiek en heel uitzonderlijk soort trusts gaat, namelijk "discretionaire trusts". Als die geliquideerd worden, en er zwart geld in zit, moet het overigens geregulariseerd worden voor het ons land kan binnenkomen, zegt woordvoerder Ferry Comhair.

 Volgens Philippe is dat soort trusts helemaal niet uitzonderlijk. ‘De begunstigden van dergelijke trusts denken dat de regering vroeg of laat dat gat wel zal dichten, en maken hun trusts ondertussen versneld leeg, om zo aan de kaaimantaks te ontsnappen.’

460 miljoen
Voor de Kaaimantaks heeft de regering een opbrengst van 460 miljoen euro begroot

 Van Velthoven snapt inderdaad niet dat de minister het gat niet dicht, en alsnog die belastinggelden int. 'Nu al is duidelijk dat de kaaimantaks veel minder zal opbrengen dan gehoopt. Destijds is gezegd dat de taks 460 miljoen euro moest opbrengen, maar Europa heeft gezegd dat het maar 100 miljoen euro zou zijn. Eric Van Rompuy, voorzitter van de commissie Financiën, sprak zelfs van 60.' 

De Kaaimantaks is een doorkijktaks die de inkomsten van een juridische constructie belast bij de bezitter van de constructie alsof de constructie niet bestaat. Met de Kaaimantaks wil de regering inkomsten belasten die de Belgische fiscus tot nu toe niet kon belasten. Al van bij het begin merkten fiscalistsen op dat de raming van 460 miljoen euro opbrengsten eerder nattevingerwerk was. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud