Advertentie

‘Stakingen kosten ruim half miljard euro'

Voka-hoofdeconoom Stijn Decock. ©Dieter Telemans

De nationale staking van vandaag en de voorbije provinciale stakingen kosten de Belgische economie zowat 540 miljoen euro. Dat heeft de Vlaamse ondernemerskoepel Voka berekend.

De vakbonden staken vandaag voor de vierde keer in enkele weken tegen het beleid van de nieuwe federale regering. Ze organiseren een nationale staking nadat ze de voorbije weken drie keer hebben gestaakt in enkele provincies. Wat is de impact van die stakingen op de economische activiteit?

‘Onze enquêtes geven aan dat bij de provinciale stakingen 15 tot 20 procent van de economische activiteit plat lag’, zegt Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka. Hij merkt op dat de toegevoegde waarde van de Belgische economie ongeveer 335 miljard euro bedraagt. Rekening houdend met 250 werkdagen per jaar komt dat neer op 1,34 miljard euro per dag. Als de stakingen de economische activiteit met 20 procent verlagen, daalt de toegevoegde waarde met bijna 270 miljoen euro.

Decock merkt op: ‘Als de grote staking van maandag een replica is van de provinciale stakingen, dan kunnen we de totale kosten van de stakingen verdubbelen. Dan kom ik tot een totale kostprijs van 540 miljoen euro.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud