Studentenjobs vuren stijging vacatures aan

VDAB ziet vooral een stijging van het aantal studentenjobs. - Foto: Siska Gremmelprez ©BELGA

De VDAB ontving in juli 19.464 vacatures, 3,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Toch betekent dit niet meteen een verbetering van de conjunctuur, want vooral het hoge aantal studentenjobs vuurt de stijging aan.

Voor het eerst sinds december 2011 stijgt de jaar-op-jaar-vergelijking van het aantal vacatures bij de VDAB, pakt de arbeidsbemiddelaar trots uit in haar persbericht. Het aantal vacatures is in juli 2013 gestegen naar 19.464 vacatures, 3,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Toch hoort daar een fikse randbemerking bij. Bij de opgesplitste cijfers blijken het vooral de studentenjobs te zijn die vergeleken met vorig jaar fors naar omhoog gaan. Er waren in juli 33 procent meer studentenjobs dan juli vorig jaar. 'Het weer was in juli erg goed, vandaar de vele studentenjobs. We kunnen het dan ook nog niet echt over een trendbreuk hebben, of over een verandering in de conjunctuur,' klinkt het bij de VDAB.

Bescheiden

In het gewone circuit is de stijging vergeleken met een jaar eerder meer bescheiden. In juli waren in het normale arbeidscircuit 2,1 procent meer vacatures dan vorig jaar. Ruwweg kwamen er bij de VDAB 14.000 vacatures binnen voor dat circuit.

Kind van de rekening van het hoge aantal studentenjobs zijn de tijdelijke jobs. Het aantal tijdelijke vacatures in juli lag 20 procent lager dan vorig jaar. 'Door de forse stijging van het aantal studentenjobs zie je nu ook een opmerkelijke daling van het aantal tijdelijke jobs. Tijdelijke contracten lopen af voor de zomer en worden dan ingenomen door studentenjobs, dat lag in de lijn van de verwachtingen.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud