Tommelein tegen begrenzing woonkrediet

Bart Tommelein kant zich tegen een begrenzing van de woonkredieten, zoals KBC-topman Johan Thijs voorstelt. ©Photo News

'Ik ben het absoluut niet eens met Johan Thijs, de CEO van KBC, die voorstander is van een begrenzing van de woonkredieten', zo reageert Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD).

KBC staat er open voor om in België het bedrag van een woonkrediet te beperken tot een bepaald percentage van de aankoopwaarde, zo liet CEO Johan Thijs donderdag weten bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Maar daar is Vlaams minister van Financiën en vice-minister-president Bart Tommelein (Open VLD) het 'absoluut niet mee eens', zo laat hij op Twitter weten. 'Wie wél solvabel is, maar weinig of geen startkapitaal heeft - bijvoorbeeld na een echtscheiding, of wie alleenstaand is of wie geen rijke ouders heeft - moet voldoende kunnen lenen voor een eigen huis', verduidelijkt Tommelein.

De minister wijst erop dat in een recente studie van de KU Leuven wordt aangetoond dat de vastgoedmarkt kan stilvallen als de Nationale Bank als toezichthouder op de banken het kredietbeleid verstrengt en tegelijk de rente stijgt.

Verstrenging

'Bovendien is het kredietbeleid al strenger', zegt Tommelein. 'Wie meer dan 80 of 90 procent leent, betaalt al meer rente dan vroeger'. Dat is één van de 'beschermmaatregelen' die zijn uitgewerkt op vraag van de Nationale Bank, die toezicht houdt op de banken en de banken wil 'beschermen' tegen een nieuwe crisis met hypothecaire leningen die niet worden afbetaald.

Een verdere verstrenging van die maatregelen, zoals KBC-topman Johan Thijs nu voorstelt, zou volgens Tommelein 'negatieve gevolgen' hebben voor singles en starters, die een eigen woning willen kopen. 'Terwijl een eigen woning een van de beste garanties is tegen armoede', zo klinkt het.

Oplossingen

Tommelein denkt dat er andere oplossingen mogelijk zijn.

Hij werkte eerder al met de verzekeraars en banken een systeem uit om een verzekering of een waarborg uit te brengen die gezinnen zou helpen een woonlening voor de volle 100 procent van de aankoopprijs te krijgen.

Banken zouden een kredietverzekering kunnen afsluiten, zodat ze hun centen toch terug zouden zien bij een wanbetaling van een kredietnemer. Maar vooralsnog is er nog niet veel schot in de zaak gekomen.

Een andere oplossing is volgens Tommelein dat banken zelf 'meer buffer' zouden aanleggen voor wanbetalers.

Eind 2013 verplichtte de toezichthouder de banken al om een buffer aan te leggen voor mogelijke kredietverliezen bij hypothecaire leningen. Die maatregel is al aangevuld met een tweede buffer voor kredieten waarvan het geleende bedrag hoger ligt dan 80 procent van de waarde van het pand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud