Twee op de drie werknemers toch ontslagen na langdurige ziekte

©BELGA

Volgens de vakbond ACV mist het systeem van re-integratie zijn doel.

Twee op de drie werknemers die na een lange ziekte via een traject van re-integratie toch weer aan het werk kunnen, worden alsnog door hun werkgever ontslagen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de vakbond ACV, waarover De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen zaterdag berichten.

Ons land telt zo'n 415.000 lang­durig zieken. De ziekte- en invaliditeitsuitkeringen lopen op tot ruim 8 miljard euro. Om die kosten te drukken besliste de regering-Michel in 2016 de re-integratie aan te zwengelen.

Ontslagmachine

De vakbond rekende uit dat in 2017, 2018 en de eerste helft van dit jaar minstens 52.293 mensen in een re-integratietraject zijn gestapt. 67 procent van hen werd alsnog ontslagen. Een vijfde keert met succes terug op de werkvloer en van ongeveer 11 procent kennen we het resultaat niet, zegt het ACV, dat concludeert dat het systeem van re-integratie zijn doel mist.

'Zo'n re-integratietraject is vooral een ontslagmachine, terwijl het net het omgekeerde doel had', zegt Herman Fonck, hoofd Onderneming bij het ACV. Soms komt zo'n ontslag er op vraag van de werknemer, soms is er binnen het bedrijf geen aangepast werk mogelijk waardoor het de enige optie is. 'Maar evenzeer maakt de werkgever er misbruik van.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud