Vakbondsactie verstoort eerste Brusselse shoppingzondag

©Photo News

Vandaag is in Brussel voor het eerst gewinkeld sinds de Vijfhoek haar erkenning als toeristische zone op zak heeft. Een gemeenschappelijke vakbondsactie slaagde erin het personeel van minstens zes winkels, waaronder Zara en H&M, te overtuigen alsnog de deuren te sluiten.

Rond 11.30 uur, een half uur voor de voorziene opening van de winkels in de Nieuwstraat, verzamelde een honderdtal leden van voornamelijk de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK aan het Brusselse Muntplein. 'Het is vandaag geen weer om te gaan winkelen, wel om actie te voeren', klonk het strijdvaardig.

De vakbonden vrezen dat met de normalisering van de zondagsopening het extra loon dat de werknemers nu nog uitbetaald krijgen onder druk zal komen te staan. Ze geloven ook niet dat in de praktijk de omzet zal stijgen en er zo extra banen worden gecreëerd. 'Daarnaast was de zondag één van de weinige zekerheden in het gezinsleven van de werknemers', zegt ACV-vakbondssecretaris Kristel Van Damme.

Vooral bij enkele grotere winkels met vakbondsvertegenwoordiging vonden de vakbonden gehoor. Zo sloten H&M en Zara in winkelcentrum City2 de deuren, net als Hunkemöller en Jules in de Nieuwstraat. Ook enkele jongeren van linkse verenigingen probeerden op de winkelhouders in te spreken. De politie was in grote getale aanwezig, maar moest niet tussenbeide komen.

'Dit is geen informatie, maar desinformatie', reageerde de Brusselse schepen van Handel Lemesre, die het initiatief lanceerde. 'De werknemers worden dubbel betaald en kunnen hun dag recupereren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud