Van Overtveldt: 'Natuurlijk willen we nog besparen'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ©BELGA

Deze week bleek dat de federale regering de doelstelling voor een begroting in evenwicht doorschuift naar haar opvolgers. Maar als het aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt ligt, wordt er het komende jaar wel degelijk nog bespaard.

De 'dash' om een begrotingsevenwicht zou uit de regering zijn, zo drukte N-VA-voorzitter Bart De Wever het deze week uit in Canvas-programma Terzake. Met verkiezingen in aantocht zou er geen politieke wil meer bestaan om harde besparingsmaatregelen door te duwen en zo alsnog een begrotingsevenwicht voor te leggen, iets wat nochtans in het regeerakkoord stond en voor de N-VA een belangrijk programmapunt was vier jaar geleden.

Hoewel het stabiliteitsprogramma dat de regering Michel indiende duidelijk maakt dat het begrotingsevenwicht de facto is losgelaten, zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) dat hij wel degelijk nog steeds voorstellen op tafel wil leggen om richting dat evenwicht te gaan. 'Ik stel met genoegen vast dat zowel CD&V als OpenVLD ook nog steeds gemotiveerd zijn', zei de minister in VRT-programma 'De zevende dag'.

Waar die voorstellen tot besparing zich juist zouden moeten situeren, wilde Van Overtveldt niet kwijt. 'Het is maar normaal dat ik zo'n dingen eerst voorleg aan de andere regeringsleden, voor ik ze aan de pers vertel.'

Maar na enig aandringen, bevestigde Van Overtveldt wel dat de meest logische plaats voor besparingen wel in de sociale zekerheid liggen. 'Gezien het belang van de sociale zekerheid in de totale uitgaven is het moeilijk om niet ook daar te gaan kijken, als je 3 miljard euro wilt besparen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud