Advertentie

Voka ziet export aantrekken

©REUTERS

Het vertrouwen van de Vlaamse ondernemers zit in de lift. Zo blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurenquête van Voka.

41 procent van de bedrijfsleiders in Vlaanderen verwacht  de volgende maanden meer te produceren. Dat is een stijging met zes procent. Een even groot aantal ondernemers ziet zijn orderboekje aantrekken; dat zijn er 7 procent meer dan in de herfst.

Het meest opvallend is de stijging van de exportcertificaten met 11,3 procent. Die certificaten worden uitgereikt aan bedrijven die buiten de eurozone exporteren.
Een kwart van de ondervraagden plant de komende maanden extra personeel aan te werven. Een cijfer dat stabiel gebleven is.  Wel is de groep die denkt het personeelsbestand in te krimpen gezakt  tot amper  tot 10 procent.

Ook krediet vinden bij de banken gaat makkelijker. 35,8 procent van de ondervraagden plant uitbreidingsinvesteringen. Een kwart van de ondervraagden vindt het nu makkelijker om een krediet te verkrijgen dan zes maanden geleden.   11,5 procent vindt het moeilijke.

Als verklaring voor het optimisme verwijst Voka-hoofdeconoom Stijn Decock naar de goedkopere euro. Die is niet alleen gedaald tegenover de dollar, maar ook tegenover de Britse pond en Chinese yuan. Ook de lage olie- en grondstofprijzen én de lage rente is positief voor de bedrijven. Tot slot speelt ook de algemene conjunctuuropleving in Europa een rol.
   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud