‘Vrije beroepen niet overbeschermd, maar onderbetaald'

Dierenartsen en andere vrije beroepen vinden dat hun beroep best wat meer mag worden afgeschermd. ©HollandseHoogte

De Federatie Vrije Beroepen, een onderdeel van de ondernemersorganisatie Unizo, reageert verbaasd op de overheidsstudie die een gebrek aan marktdynamiek vaststelt. ‘Dit verhaal klopt niet.’

Notarissen, boekhouders, architecten en advocaten profiteren van beschermde monopolies om hoge winstmarges te realiseren. Er is weinig concurrentie, concludeert de federale overheidsdienst Economie uit een doorlichting van de sector.

‘Klopt niet’, reageert de Federatie Vrije Beroepen. De organisatie schermt onder meer met zelf verzamelde cijfers over het aantal starters. ‘Zo groeide bijvoorbeeld het aantal dierenartsen met 15 procent, het aantal architecten met 22 procent en de hoeveelheid advocaten met 23 procent. Heel wat advocaten, dierenartsen, architecten, ... hebben het daardoor moeilijk om rond te komen’, klinkt het.

‘In deze context moeten we ons durven afvragen of de toegang tot al die vrije beroepen niet net 'te makkelijk' in plaats van 'te moeilijk' is.’

‘Als bepaalde regels, formaliteiten en procedures te rigide zouden zijn, moeten en kunnen die worden herbekeken. Maar beweren dat die regels van het vrij beroep een afgeschermd, geprivilegieerd bastion maken, klopt voor geen meter’, besluit de federatie.

Architecten

Ook volgens het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) is de doorlichting door de federale overheidsdienst niet realistisch. Het beroep van architect staat juist erg onder druk, klinkt het daar. Doordat de overheid steeds meer verantwoordelijkheden doorschuift - zoals bijvoorbeeld recentelijk de aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers - komt er net meer druk op de marges.

‘De sector wordt stilaan onleefbaar. De economische leefbaarheid is niet meer in evenwicht met alle verantwoordelijkheden’, zegt NAV-directeur Kris Baetens. De architecten vragen onder meer de invoering van minimumbarema's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud