VS voeren extra heffingen in op cognac en wijn

De invoer van cognac in de VS wordt duurder door de nieuwe sancties. ©BLOOMBERG

In het aanslepende handelsconflict rond de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus hebben de Verenigde Staten nu ook besloten om de importtarieven op cognac en een aantal Franse en Duitse wijnen op te trekken.

Daarmee gaan de Verenigde Staten in de tegenaanval nadat de Europese Unie in november nieuwe importheffingen op vliegtuigonderdelen en landbouwproducten uit de VS hadden ingevoerd.

De VS verhogen nu de tarieven op cognac, maar ook op een aantal andere sterke dranken en wijnen die vanuit Frankrijk en Duitsland worden ingevoerd. Ook voor een aantal vliegtuigonderdelen worden de heffingen opgetrokken. Om welke bedragen het exact gaat, is nog niet bekendgemaakt.

Handelsoorlog

De Verenigde Staten en Europa gebruiken de invoerheffingen als wapen in een handelsoorlog die al enkele jaren woedt rond de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. Europa beticht de Verenigde Staten ervan onredelijk veel staatssteun te geven aan het Amerikaanse Boeing. Washington zegt dan weer dat Europa hetzelfde doet met Airbus.

De VS heffen al langer importheffingen op Europese Airbustoestellen. In oktober gaf de Wereldhandelsorganisatie Europa nog de toestemming om daarop te reageren met sancties tegen de VS.

Maar volgens de Verenigde Staten zijn de heffingen die Europa in november aankondigde disproportioneel, onder meer omdat de handelsgegevens waarop ze zijn gebaseerd zwaar werden vertekend door de coronacrisis. Ook de aanslepende brexit-discussies zouden die data hebben vertekend, wat tot zwaardere Europese heffingen leidde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud