Waakhond twijfelt aan timing herstart Doel 3

Willy De Roovere, directeur-generaal van het FANC (foto: Photo News)

Doel 3 zal wellicht ook na 30 september nog niet opnieuw opgestart kunnen worden. Dat heeft de directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc), Willy De Roovere, donderdag gezegd na afloop van overleg met experten uit verschillende landen.

Ondertussen is ook Tihange 2 stilgelegd voor controle. Er zullen bijkomende analyses uitgevoerd worden nadat 'indicaties' gevonden werden dat er scheurtjes zijn in het reactorvat van Doel 3.

Het Fanc hoopt dat die tegen eind september rond zijn. De resultaten zullen vervolgens aan deskundigen worden voorgelegd, waarna er een tweede vergadering zal volgen met de verschillende autoriteiten. Dat zal 'mogelijk' in oktober gebeuren.

Electrabel had eerder gezegd dat Doel 3 minstens tot eind september stil zal liggen. 'Ik ben helemaal niet overtuigd dat alles klaar zal zijn tegen 30 september, zoals Electrabel zegt', zei De Roovere. Hij herhaalde dat nog nooit een reactorvat is vervangen.

Als de problemen bevestigd worden, betekent dat dus het einde voor Doel 3. Ondertussen is donderdag ook Tihange 2 stilgelegd. Die centrale bevat ook een reactorvat van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, zoals in Doel 3. Er zal nu onderzocht worden of er ook daar mogelijk problemen zijn.

De persconferentie van het Fanc werd bijgewoond door tientallen journalisten. Buitenlandse journalisten wilden weten of er in hun land ook een probleem kan zijn. De Roovere ging daar echter niet op in en verwees naar de autoriteiten in die landen.

Het Fanc ontving donderdag specialisten uit de VS, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Nederland, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend was ook dat De Roovere toegaf dat verzekeraars de vergadering van de autoriteiten wilden bijwonen. Ze kregen daarvoor geen toestemming, benadrukte hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud