Advertentie

Wallonië laat Europese miljardenlening voor watersnood nog liggen

Wallonië werd in de zomer van 2021 getroffen door zware overstromingen.

Wallonië kreeg na de overstromingen in juli 2021 een lening van 1,1 miljard euro van de Europese Investeringsbank, het hoogste bedrag ooit dat de instelling aan een project in België had toegekend. Maar dat geld werd nog altijd niet aangesproken.

De Europese Investeringsbank (EIB) financierde het afgelopen jaar 2,66 miljard euro aan projecten in ons land. Volgens EIB-vicepresident Kris Peeters (CD&V) had dat resultaat nog een pak hoger kunnen liggen. De bankentaks in ons land maakt dat onze leningen te duur zijn voor de Belgische banken, met als gevolg dat we in 2022 niets aan de Belgische banken hebben geleend,' aldus Peeters.

Belgische kmo's zijn daar de dupe van. In Nederland en andere buurlanden leent de EIB wel aan de banken, die dat geld omzetten in goedkope leningen aan kmo's. Zelfs Peeters' partijgenoot en minister van Financiën Vincent Van Peteghem kreeg geen beweging in het dossier van de bankentaks.

De EIB financiert ook speciale projecten, zoals de lening aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 475 miljoen voor het openbaar vervoer. Vlaanderen haalde 1 miljard euro op voor de Oosterweelwerken. Wallonië sleepte een langlopende lening van 1,1 miljard euro uit de brand na de grote watersnood in de zomer van 2021. Dat is het grootste bedrag ooit voor een Belgisch project, merkt Peeters op. Wallonië heeft evenwel nog niet gevraagd een eerste deel van de lening uit te keren.

De Europese Investeringsbank is niet afhankelijk van belastinggeld. De fondsen voor de leningen worden opgehaald op de kapitaalmarkten. Werner Hoyer, de topman van de EIB, beseft dat de activiteiten van de bank in Oekraïne 'zeer riskant' zijn. Hij rekent erop dat de aandeelhouders, de Europese lidstaten, daarvoor garanties zullen toekennen. Ook in het Europese antwoord op de wereldwijde subsidierace naar groene technologie krijgt de EIB wellicht een rol.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.