Advertentie

'We blussen geen brandjes, we verduidelijken'

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) ©BELGA

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) ontkent dat de regering in de taxshift de lage lonen over het hoofd zag. 'Op het eind van de rit gaat het om 900 miljoen euro', klinkt het.

Terwijl het gros van de federale ministers na het akkoord over de begroting en de taxshift op vakantie trok, blijft Kris Peeters doorwerken. De CD&V-vicepremier ontkent in een gesprek met Radio 1-programma 'De Ochtend' dat de regering bij die taxshift te weinig deed voor de lage lonen en nu nog snel 'brandjes moet blussen' om de perceptie bij te stellen.

'Er zijn geen brandjes te blussen, alleen verduidelijkingen te geven. De taxshift legde de grote lijnen vast en die moeten nu concreet vorm krijgen', zegt Peeters. 'Wat de lastenverlaging betreft is de afspraak dat de werkgeversbijdrage van 33 naar 25 procent gaat. Maar ook de lage lonen zitten in het pakket. Via het competiviteitspact dat volgend jaar wordt uitgevoerd, maar ook in de taxshift gaat er een extra bedrag naar de lage lonen. Op het eind van de rit gaat het om 900 miljoen euro'. 

Peeters verwijst naar de werkloosheid, die in juni jaar op jaar met 11 procent afgenomen is. 'De taxshift komt er dus op het juiste moment. Wij gaan er van uit dat de werkgevers nu ook overgaan tot jobcreatie, gelet op de lineaire lastenverlaging'. 

En wat met de discussie of de btw-verhoging op elektriciteit nu al dan niet in de index moet meegenomen worden? 'Dat is geen los eindje, daar hebben we gewoon nog geen beslissing over genomen', zegt Peeters. 'Wij willen die btw-verhoging netjes in de index laten. De indexsprong kan zo twee of drie maanden eerder gedaan zijn, in plaats van in januari 2017 zoals voorzien. Maar daar moet een akkoord voor zijn met de coalitiepartners.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud