‘We hebben woord gehouden'

©REUTERS

De regering-Michel kon gisteren uitpakken met een taxshift van 7,2 miljard euro.

Na een nachtelijke vergadering heeft de regering-Michel gisteren een akkoord bereikt over de begroting voor dit en volgend jaar en over de taxshift. Daarbij gaat het over een verschuiving van lasten op arbeid naar verbruik, vervuiling en vermogen. ‘We hebben woord gehouden’, zei premier Charles Michel (MR).

De budgettaire ontsporing van 1,7 miljard euro wordt vooral rechtgetrokken door besparingen in de sociale zekerheid, grotendeels in de gezondheidszorg en het brugpensioen. Dit jaar wordt 300 miljoen euro bespaard, volgend jaar komt daar een kleine 500 miljoen euro bij.

7,2 miljard
Tegen 2018 realiseert de regering-Michel een taxshift van 7,2 miljard euro.

Daarenboven bereikte de regering overeenstemming over een tweede taxshift van 3,7 miljard euro, die bovenop de eerder besliste taxshift van 2,3 miljard euro komt. De regering telt daar nog de ‘welvaartsenveloppe’ van 1,2 miljard euro bij waarmee de laagste uitkeringen en pensioenen worden opgetrokken. Alles samen komt de regering zo uit op een taxshift die tegen het einde van de legislatuur, in 2018, zal uitkomen op 7,2 miljard euro.

> Werkgeversbijdrage zakt naar 25 procent.

> Werknemers krijgen 100 euro netto per maand meer.

> Btw op elektriciteit omhoog naar 21 procent.

> Diesel, alcohol en tabak duurder.

> Beleggers moeten speculatietaks betalen als ze aandelen binnen zes maanden verkopen.

> Roerende voorheffing stijgt van 25 procent naar 27 procent.

Van die 7,2 miljard gaat er ruwweg 3 miljard naar wie voor werk zorgt, 3 miljard naar wie werkt, en 1,2 miljard naar wie leeft van een uitkering.

De belofte van de regering is dat werknemers er gemiddeld 100 euro netto per maand bijkrijgen, te beginnen bij de laagste en middeninkomens. Daar staat wel tegenover dat de btw op elektriciteit wordt opgetrokken en dat de accijnzen op tabak, alcohol en diesel omhoog gaan. De regering maakt zich sterk dat iemand die werkt en gezond leeft, meer zal terugkrijgen dan hij moet betalen.

Iemand die werkt, zal volgens de regering meer terugkrijgen dan hij moet betalen.

Wie leeft van een uitkering, gepensioneerden en werklozen, dreigt het wel in zijn portemonnee te voelen. Er was gisteren dan ook heel wat kritiek op CD&V-vicepremier Kris Peeters, die zijn rol als ‘sociaal gezicht van de regering’ niet zou hebben waargemaakt.

Niettemin haalde Peeters binnen dat er een speculatiebelasting komt van wellicht 25 procent. Beleggers zullen die moeten betalen als ze op de beurs hun aandelen binnen zes maanden met winst verkopen. Voorts wordt de roerende voorheffing opgetrokken van 25 naar 27 procent. En in een interview met De Tijd laat Kris Peeters weten dat hij zijn strijd voor een verregaande fiscale hervorming nog niet staakt, ook al is er nu wel een akkoord over een taxshift dat door alle regeringspartijen zou moeten worden verdedigd. P2-6

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud