Werkgelegenheid stijgt onverwacht in derde kwartaal

Wachtende klanten bij een winkel in een Brusselse winkelstraat tijdens de koopjes van augustus. ©Kristof Vadino

Het aantal banen is in de periode juli-september met 0,3 procent of 12.500 toegenomen, maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn duidelijk somberder.

De Belgische economie is in het derde kwartaal sterker opgeveerd dan verwacht, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit steeg met 11,4 procent na een recordkrimp van 11,8 procent in het tweede kwartaal. Dat is meer dan de eerder gerapporteerde groei van 10,7 procent. Maar de activiteit lag nog 4,5 procent lager dan in het derde kwartaal van vorig jaar. 'Van een terugkeer naar het niveau van economische bedrijvigheid van voor de coronacrisis is nog geen sprake.'

Het opvallendste nieuws is echter de stijging van de werkgelegenheid. Het aantal jobs groeide in het derde kwartaal met 0,3 procent. De meeste specialisten hadden een verdere daling voorspeld. De werkgelegenheid was wel nog 0,3 procent lager dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Consumptie stijgt fors

De sterke groei van de economische activiteit in de zomer was vooral te danken aan de heropening van de niet-voedingswinkels en de horeca. De consumptie van de gezinnen groeide met 16,4 procent. De uitgaven voor duurzame consumptiegoederen, zoals auto's en huishoudapparaten, stegen met liefst 39 procent. De investeringen van de gezinnen in nieuwbouw en renovatie groeiden met 15,8 procent.

Ook de overheid en de bedrijven spendeerden meer. De overheidsconsumptie groeide met 8,3 procent, de overheidsinvesteringen met 20,7 procent en de bedrijfsinvesteringen met 7,3 procent. De export steeg met 14,3 procent.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn veel minder goed. De economische activiteit en werkgelegenheid zullen bijna zeker dalen, omdat de horeca sinds midden oktober gesloten is en de niet-voedingswinkels sinds begin november. Het aantal tijdelijk werklozen steeg in oktober met 54 procent naar 365.897. Maar er is ook hoop op beterschap. De niet-voedingswinkels mogen op 1 december hun deuren heropenen en er zijn vaccins tegen het coronavirus op komst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud