Werknemers Bpost maandagavond weer aan de slag

©BELGA

De vakbonden en de directie van Bpost hebben nog geen akkoord bereikt, maar de gesprekken verlopen constructief.

Het werk bij Bpost wordt maandagavond hervat, een dag vroeger dan gepland. Dat hebben de vakbonden en de directie beslist. 'De onderhandelingen leverden nog geen akkoord op, maar door de positieve evoluties hebben we beslist de acties te onderbreken', zegt vakbondsman Jean-Pierre Nyns (ACOD).

Intussen gaan de gesprekken voort. 'We werken in alle sereniteit verder om de afspraken te concretiseren in een finaal akkoord', klinkt het in een mededeling die de bonden en de directie samen verspreidden. Ze geven voorlopig geen verdere commentaar.

De staking bij Bpost begon vorige week dinsdagavond. De vakbonden lanceerden een week vol acties wegens de werkomstandigheden bij het postbedrijf. Ze klagen over het gebrek aan personeel en de hoge werkdruk. De voorbije week werd steeds in een ander deel van het bedrijf gestaakt. De stakingsbereidheid was groot. Vrijdag legde meer dan 90 procent van de postbodes het werk neer.

Bijzonder tevreden

De vakbonden en de directie zaten vanaf maandagochtend opnieuw samen om een aantal voorstellen die vorige week op tafel kwamen te bespreken. 'We hebben het sociaal overleg constructief voortgezet', zegt Barbara Van Speybroeck, de woordvoerster van Bpost. 'De directie en de bonden hebben de voorstellen besproken. Ze vormen een belangrijke basis voor een akkoord over het welzijn van de medewerkers en de toekomstplannen van het bedrijf.'

De directie is bijzonder tevreden met de geboekte vooruitgang. 'We kunnen onze dienstverlening opnieuw verzekeren op een cruciaal moment voor onze klanten', zegt Van Speybroeck. De postbedeling wordt maandagavond weer op gang getrokken. Het duurt enkele dagen voor de achterstand is weggewerkt.

Ook voogdijminister Alexander De Croo (Open VLD) is blij dat het werk wordt hervat. 'Het is een belangrijk signaal en een teken van vertrouwen', zegt hij. 'Ik hoop dat de bonden en de directie snel tot concrete afspraken komen om de rekruteringsproblemen op te lossen, de werkdruk beheersbaar te houden en het bedrijf klaar te stomen om ook in de toekomst sterk en succesvol te blijven.' Vorige week vroeg De Croo de bonden en de directie nog om 'de zaken niet op de spits te drijven'. 

Schoenen Torfs

De schoenenketen Torfs, die tijdelijk overschakelde op PostNL om aan zijn Belgische klanten te kunnen blijven leveren, keert terug naar Bpost zodra de staking voorbij is. 'Ik hoop dat Bpost lessen trekt uit de voorbije week', zegt CEO Wouter Torfs. 'Als het een toekomst in de pakjesmarkt wil uitbouwen, moet het continuïteit kunnen garanderen. Dat kan pas als de werknemers tevreden zijn.'

De bewegingsruimte van de vakbonden en de directie bij Bpost is beperkt. De bonden kunnen zich geen lange staking veroorloven omdat het bedrijf daardoor klanten dreigt te verliezen. Een aantal e-commercebedrijven overweegt al met een andere pakjesbezorger te werken.

Ook topman Koen Van Gerven heeft weinig ruimte voor toegevingen. Extra investeringen in het personeel liggen niet voor de hand door het onveranderd dividend dat hij investeerders belooft. Bovendien kampt Bpost met een paar grote uitdagingen. De traditionele brievenpost blijft sterk verminderen, de pakjesmarkt is te weinig winstgevend en het overgenomen e-commercebedrijf Radial in de Verenigde Staten is een zorgenkind. Bpost speelde ook het vertrouwen van beleggers kwijt door twijfel over de correctheid van de cijfers die het publiceert. 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud