Advertentie

Zelfstandige detailhandel leeft lichtjes op

©Joost van den Broek/Hollandse...

De zelfstandige detailhandel kent een lichte heropleving in het tweede kwartaal. Dat meldt ondernemersorganisatie Unizo. Twee op drie zelfstandige winkeliers verkochten even veel of meer dan in het eerste kwartaal.

Unizo Distributie onderzocht de omzetevolutie, rendabiliteit en tewerkstellingsvooruitzichten van de zelfstandige winkeliers in bijvoorbeeld voeding, mode of dagbladen.

'In vergelijking met het eerste kwartaal van 2012 heeft 46 procent eenzelfde omzet gerealiseerd, 32 procent heeft slechter verkocht en 21 procent deed beter', klinkt het. Het aantal zaken met een stabiele rendabiliteit steeg lichtjes tot 49 procent.

Voor de tewerkstelling geeft 84 procent van de zelfstandige winkeliers aan dat ze de komende periode niet meer of minder winkelpersoneel zal aantrekken. Vorig kwartaal was dat 78,5 procent.

De huidige slechte economische periode zal volgens Unizo 'voor een stroomversnelling zorgen'. 'Vele zelfstandige winkeliers zullen de komende jaren noodgedwongen de handelszaak stopzetten zonder overnemers te vinden.'

De ondernemersorganisatie gaat daarom in de toekomst met specialisten de zelfstandige detailhandel analyseren. Unizo pleit voor differentiatie in de sector, met de klemtoon op kwaliteit. 'Anders dreigt het middensegment in de retail volledig te verdwijnen.'

Zo blijft de zelfstandige foodsector - zoals slagers en bakkers - kampen met lage marges door de zware concurrentie ten gevolge de prijzenslag tussen de supermarktketen.

De zelfstandige detailhandel heeft volgens Unizo in ons land een marktaandeel van 50 procent en telt bijna 70.000 eenmanszaken en circa 30.000 kmo's die zo'n 100.000 personeelsleden tewerkstellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud