Advertentie

Ziekenhuizen eisen 500 man personeel op

©BELGA

De ziekenhuizen en woonzorgcentra werken op verminderde kracht, maar functioneren vrij normaal. 'Er is geen enkel ziekenhuis volledig geblokkeerd.'

 

Op sociale media was er voor het begin van de nationale staking heisa over de dienstverlening in de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Er was ophef over de boosheid van de Waalse vakbonden op de directie van een ziekenhuis in Braine-l'Alleud, dat zijn personeel een maaltijd en overnachting aanbood om de stakingspiketten te omzeilen. Het ziekenhuis plande ook gewoon consultaties en operaties, terwijl de vakbonden aandrongen op een minimumbezetting. Daarnaast circuleerden ook berichten dat stakerspiketten de toegang tot de universitaire ziekenhuizen van Brussel, Gent en Leuven volledig geblokkeerd hadden.

De stakingsbereidheid in de ziekenhuizen is dit keer behoorlijk klein.
Peter Degadt
Gedelegeerd bestuurder Zorgnet Vlaanderen

In realiteit blijkt het met de dienstverlening erg goed mee te vallen. In Gent en Leuven werden aan de bezoekers van de ziekenhuizen pamfletten uitgedeeld, waardoor bij de hoofdingang files ontstonden. Maar na tussenkomst van de politie - die de stakers aanmaande minder hun tijd te nemen - waren de wachtrijen tegen de middag opgelost.

'De FOD volksgezondheid bundelt alle informatie over de situatie. Wij hebben geen enkele informatie dat er ziekenhuizen volledig geblokkeerd zijn', zegt Els Cleemput, woordvoerster van minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Commissie

De ziekenhuizen werken op een minimumbezetting. Dat is hun versie van de minimale dienstverlening. 'Dat komt neer op een uitgebreide versie van de zondagsdienst, waar bijvoorbeeld cruciale operaties en therapieën aan worden toegevoegd. Die worden eigenlijk enkel in het weekend tot de essentiële ingrepen beperkt', zegt Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen.

Er zijn algemene principes afgesproken over wat een minimumbezetting inhoudt, maar elk ziekenhuis heeft op basis van zijn eigen specifieke behoeften ook eigen parameters. Waar die minimumbezetting niet verzekerd is, kan een deel van het personeel opgeëist wordt. Als daar in individuele ziekenhuizen discussie over is, volgt de beslissing in een bijzondere commissie. Daarin zetelen de sociale partners en de minister van werk die de finale beslissing heeft. Degadt: 'Voor deze staking gaat het om 500 mensen over heel Vlaanderen. Dat is echt heel weinig. Ik heb het ooit anders geweten. Maar de stakingsbereidheid in de ziekenhuizen is deze keer behoorlijk klein', klinkt het.

Chemotherapie

'Wij draaien op 70 tot 80 procent van onze normale capaciteit, terwijl 97 procent van ons personeel spontaan is komen opdagen. In totaal hebben wij 150 mensen opgeëist, om een aantal cruciale diensten te garanderen', aldus Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gasthuisberg in Leuven. 'Een aantal patiënten die gepland stonden om vandaag opgenomen te worden, hebben we gisteren al laten binnenkomen. Daarmee wilden we anticiperen op eventuele problemen bij de doorstroming van het verkeer, maandag is normaal een hele drukke dag in de ziekenhuizen.'

Volgens Decramer hebben artsen vandaag bewust minder afspraken gepland. 'Maar cruciale behandelingen verlopen zoals normaal', klinkt het. 'Patiënten die drie keer per week een nierdialyse nodig hebben, kunnen geen dagje wachten. Of neem chemotherapie. Het is belangrijk dat kankerpatiënten op de exact vastgelegde tijdstippen hun therapie krijgen. Het is dus uitgesloten dat ze een weekje uitstel krijgen', klinkt het.

Hetzelfde verhaal klinkt in het UZ Gent. 'We kunnen niet onbeperkt schuiven met gespecialiseerd verplegend personeel. Het gevolg is dat een aantal diensten niet op volle capaciteit werken. Maar wie behandeling echt vandaag nodig heeft, krijgt die ook.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud