Advertentie

Ziekteverzuim helft hoger door tweede coronagolf

Een medewerker van een zorginstelling in Marche-en-Famenne. ©Photo News

Het ziekteverzuim ligt nu weer even hoog als midden april. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties. Personeelstekort heeft bij een toenemend aantal ondernemingen een negatieve invloed op de omzet.

Het aantal werknemers dat afwezig is wegens ziekte is gestegen van 2,2 procent in de week van 22 september naar 3,2 procent in de week van 20 oktober. Het ziekteverzuim is nu weer even hoog als midden april, blijkt uit de maandelijkse enquête van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties. De Nationale Bank verwijst naar het stijgend aantal coronabesmettingen en quarantaines.

Het aantal ondernemingen dat personeelstekort meldt als reden van omzetverlies is verdubbeld van 2 procent in augustus naar 5 procent in oktober. Vooral de landbouw (8%), industrie, (5%), de sector vervoer en logistiek (4%) en de bouw (4%) worstelen met veel ziekteverzuim. Dat zijn sectoren waar telewerk minder mogelijk is. Onder meer Audi Brussels en de haven van Zeebrugge worstelen met toenemend absenteïsme, bleek zaterdag uit een rondvraag van De Tijd.

3,2%
ziekteverzuim
In de week van 20 oktober bedroeg het ziekteverzuim 3,2 procent. In de week van 22 september was dat nog 2,2 procent.

Het ziekteverzuim in Wallonië (4,3%) en Brussel (3,8%) is veel hoger dan in Vlaanderen (2,6%). De reden is het hogere aantal coronabesmettingen in het zuiden en het centrum van het land.

Horeca

Het omzetverlies van de bedrijven stabiliseerde in oktober op 14 procent. De enquête werd gehouden net na de beslissing van de federale regering om cafés en restaurants te sluiten en telewerk aan te moedigen. Ze houdt dus nog geen rekening met recentere beperkende maatregelen die in Wallonië en Brussel van kracht zijn. 'Het is dus heel waarschijnijk dat de toestand van de Belgische economie nog te positief wordt ingeschat en dat de situatie opnieuw verslechtert in plaats van te stagneren', waarschuwt de Nationale Bank.

Ook de omzet van niet-voedingswinkels krijgt klappen.

Het stabiel omzetverlies verbergt grote verschillen tussen de sectoren. Het omzetverlies van de horeca liep op tot 65 procent. Dat is volgens de Nationale Bank wellicht nog een onderschatting. Ook niet-voedingswinkels zien hun omzet verslechteren. Die achteruitgang weerspiegelt de angst voor besmetting en het ongemak van de beperkende maatregelen. 'De sector ondervindt de impact van de sluiting van cafés en restaurants, omdat winkelbezoek en horecabezoek vaak gecombineerd worden.'

In de bouw en de verwerkende nijverheid bleef het omzetverlies ongeveer stabiel. De landbouw, vastgoedsector en de sector informatie en communicatie meldden een gedeeltelijk herstel van de omzet.

Sombere vooruitzichten

De vooruitzichten blijven somber. De ondernemingen verwachten geen beterschap voor het einde van dit jaar. Ze voorspellen dat de omzet in het vierde kwartaal 14 procent lager blijft dan normaal. In 2021 zal de omzet wellicht nog 11 procent lager zijn dan normaal.

Een tweede lockdown zonder overheidssteun zou de helft van de bedrijven failliet doen gaan.

De enquête peilde ook wat de impact zou zijn van een tweede lockdown van zes weken. 5 procent van de bedrijven zegt dat dat het faillissement zou betekenen, ook al gelden dezelfde steunmaatregelen als tijdens de eerste lockdown. 45 procent zegt dat hun overleven rechtstreeks afhankelijk zou zijn van overheidssteun. Zonder steun zoals tijdens de eerste lockdown zou een faillissement onafwendbaar zijn.

De ondernemingen zeggen dat het aantal tijdelijk werkloze personeelsleden is gestegen van 6 procent in september naar 7 procent in oktober. Die stijging is volledig te wijten aan de horeca. De bedrijven verwachten dat in de privésector 90.000 banen verdwijnen in 2020 en nog eens 15.000 in 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud