'Zonder extra maatregelen komt er golf van faillissementen'

Koks vragen op de Grote Markt van Brussel steun voor de horeca. ©Photo News

De Nationale Bank vreest dat de coronacrisis blijvende economische schade veroorzaakt. Ze dringt aan op extra maatregelen om de bedrijven te versterken.

Meerdere signalen geven aan dat de coronacrisis permanente economische schade zal veroorzaken, waarschuwt de Nationale Bank. Ze is vooral bezorgd over het risico van faillissementen en de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid, bleek dinsdag tijdens een webinar van de Nationale Bank over de impact van de coronacrisis op de Belgische economie.

Een horecazaak op de vier zegt dat een faillissement waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is.

In de sector kunst, amusement en recreatie zegt 39 procent van de bedrijven dat een faillissement (zeer) waarschijnlijk is. In de horeca is dat 24 procent. 'Het risico van faillissementen in die sectoren stijgt', zei econoom Geert Langenus van de Nationale Bank. Hij volgt voor de Economic Risk Management Group (ERMG) van de federale regering de economie in real time, onder meer aan de hand van niet-traditionele indicatoren zoals het elektricieitsverbruik en vrachtverkeer.

Langenus beklemtoont dat een tweede golf van maatregelen de solvabiliteit van de ondernemingen moet versterken. 'Als niets gebeurt, komt er een golf van faillissementen over onze economie.' 

Uitstel investeringen

De econoom ziet nog andere aanwijzingen van blijvende economische schade. 'De omzetcijfers herstellen weinig, hoewel de bedrijven en niet-voedingswinkels hun deuren hebben heropend. Bovendien is 63 procent van de bedrijven van plan investeringen uit te stellen. Vooral dat 33 procent de investeringen voor onbepaalde tijd uitstelt, is een reden tot bezorgdheid. Voorts valt op dat vooral grote ondernemingen investeringen uitstellen.'

Dat is opmerkelijk, want zelfstandigen en kleine ondernemingen met minder dan tien personeelsleden zien hun omzet sterker terugvallen dan grote bedrijven. 'De reden is dat zwaar getroffen sectoren als evenementen en horeca veel kleine ondernemingen tellen', zegt Langenus. 'Sommige grote ondernemingen werden als essentieel beschouwd en hebben hun deuren niet moeten sluiten.

Xavier Debrun van de Nationale Bank, die voor de ERMG macro-economische vooruitzichten maakt, zei dat een snel, V-vormig herstel van de economie de jongste weken minder waarschijnlijk werd. 'Volgens de recentste prognoses van diverse instellingen zal de heropleving in 2021 slechts een deel van de achteruitgang in 2020 compenseren.' De Nationale Bank en het Federaal Planbureau waren op 8 april optimistischer. Het scenario dat ze toen voorstelden ging ervan uit dat de groei in 2021 de krimp van 8 procent in 2020 zou goedmaken.   

Ik vrees dat u en ik, alle Belgen, de kosten van de coronacrisis zullen betalen.
Geert Langenus
Econoom Nationale Bank

Intussen rijst de vraag wie de kosten van de coronacrisis zal betalen. Langenus: 'Een begrotingstekort van zowat 10 procent van het bruto binnenlands product is niet houdbaar. Er zullen moeilijke keuzes nodig zijn. Hier en daar zullen we de overheidsuitgaven moeten verlagen en de belastingen verhogen. Ik vrees dat u en ik, alle Belgen, de kosten van de crisis zullen betalen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud