1,4 miljard euro extra nodig voor geneesmiddelen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ©Photo News

De volgende minister van Volksgezondheid mag op zoek naar 1,4 miljard euro. Zoveel hebben we in 2024 extra nodig om de factuur van onze geneesmiddelen te kunnen betalen.

Dat blijkt uit het meest recente rapport van het Monitoringcomité, waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag berichten.

De kosten stijgen de komende jaren met liefst 30 procent en klokken in 2024 af op in totaal 6,6 miljard euro.

De factuur zal in 2024 twee keer sneller gegroeid zijn dan die van de ziekenhuizen, drie keer sneller dan die van de lonen van artsen en liefst zes keer sneller dan die van de lonen voor verpleegkundigen.

De farmaceutische industrie maakt zich klaar om de komende jaren een heleboel nieuwe en vooral dure therapieën op de wereld los te laten. Of al die behandelingen achteraf het prijskaartje waard geweest zullen zijn, weten we mogelijk pas lang nadat we ze al betaald hebben.

Het legt een grote druk op overheden wereldwijd. Ook de opvolger van Maggie De Block (Open Vld) moet harde keuzes maken. De Block raadt haar opvolger aan om opnieuw een Toekomstpact te onderhandelen met de farmasector.

Volgens haar heeft het pact onze gezondheidszorg op jaarbasis 1,1 miljard euro besparingen opgeleverd. Desondanks ontspoorde het budget met ettelijke honderden miljoenen en volgens het Rekenhof heeft het Toekomstpact niet alle verwachtingen ingelost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud