Advertentie
Advertentie

11 procent opslag voor Belgische topmanagers

Carlos Brito, topman van AB InBev, is de grootverdiener van de Bel20. ©REUTERS

De topmanager van een groot Belgisch beursgenoteerd bedrijf verdiende in 2013 gemiddeld 2,2 miljoen euro. Dat is 11,2 procent meer dan in 2012, berekende De Tijd op basis van de remuneratieverslagen van de 17 Bel20-bedrijven die hun jaarverslag over 2013 al hebben gepubliceerd.

De gemiddelde remuneratie van de topmanagers in ons land staat opnieuw op het peil van 2006, voor het begin van de financiële crisis.

Vooral in 2008 en 2012, toen de crisis zwaar huishield in de economie en de winsten van de bedrijven onder druk zette, daalden de salarissen van de toplui. Maar stilaan gaat het weer beter. De winsten van de beursgenoteerde bedrijven in ons land dikten vorig jaar met 20 procent aan, berekende De Tijd eind maart. En hogere winsten geven in een aantal gevallen aanleiding tot hogere bonussen.

1 miljoen euro

De gemiddelde bonus steeg vorig jaar met 30 procent tot 737.574 euro. Dat komt overeen met driekwart van het gemiddelde vaste salaris. De hoogste bonus, 3,29 miljoen euro, was voor AB InBev-topman Carlos Brito. De enige die geen variabel salaris kreeg, was Albert Frère, de topman van de investeringsmaatschappij GBL.

Maar dat wordt gecompenseerd door het feit dat hij de CEO is met het hoogste vaste salaris: 3 miljoen euro. De CEO van de vastgoedgroep Cofinimmo, Jean-Edouard Carbonelle, moet het stellen met bijna een tiende daarvan: 349.300 euro. Gemiddeld bedraagt het vaste salaris van de CEO van een Bel20-bedrijf net geen 1 miljoen euro.

Twee topmanagers in België verdienden vorig jaar meer dan 4 miljoen euro: Carlos Brito van de biergroep AB InBev en Roch Doliveux van het biofarmabedrijf UCB. De beste betaalde toplui in België zijn dus buitenlanders: Brito is een Braziliaan, Doliveux een Fransman. In 2012 geraakte geen enkele topman in België boven de drempel van 4 miljoen euro.

Carlos Brito

De beste betaalde topmanager in België was vorig jaar, net als in 2012, Carlos Brito van AB InBev. Zijn totale remuneratie bedroeg 4,7 miljoen euro. Hij wordt op de voet gevolgd door UCB-topman Roch Doliveux, die 4,4 miljoen euro in zijn salariszakje vond. Op de derde plaats staat, met enige achterstand, Pierre-Olivier Beckers, de CEO van Delhaize. Beckers ruimde eind vorig jaar aan het hoofd van de distributiegroep de baan voor de Nederlander Frans Muller.

Dertien toplui kregen vorig jaar een hogere remuneratie. De uitschieter is Bekaert-topman Bert De Graeve, die 67 procent meer verdiende. Vier managers moesten het met minder stellen. Didier Bellens, die in november aan de deur werd gezet bij Belgacom, is een van hen. Net als John Porter, die Duco Sinckinghe opvolgde bij Telenet maar pas begin april bij de Mechelse telecomgroep aan de slag ging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud