Netto Het antwoord op al uw geldvragen

12.000 mensen doen aangifte voor onbelast bijverdienen

Sinds midden vorig jaar hebben 12.000 mensen hun onbelaste bijverdiensten aangeven. Vooral voor sportactiviteiten wordt het stelsel vaak gebruikt.
‘De sportsector was al jaren vragende partij voor de regeling’, zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block. ©BELGAIMAGE

Mensen die in hun vrije tijd bijklussen, deden dat tot midden vorig jaar hoofdzakelijk in het zwart. Weinig voetbaltrainers bij jeugdafdelingen of mensen die zorgbehoevende ouderen tegen betaling ondersteunden, gaven hun inkomsten aan bij de belastingen.

Om dat werk te witten, voerde de regering-Michel midden vorig jaar het onbelast bijverdienen voor een beperkt aantal activiteiten in. De regeling kwam er vooral op vraag van Open VLD, dat er een halszaak van maakte bij de onderhandelingen over het Zomerakkoord van 2017.

Sinds juli 2018 kunnen Belgen onder bepaalde voorwaarden tot 6.130 euro per jaar bijverdienen zonder dat ze daarop belastingen of sociale bijdragen hoeven te betalen. Sindsdien deden 12.124 mensen aangifte voor een of meerdere klussen die ze uitvoerden en waarvoor ze alles samen 22 miljoen euro betaald werden, blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Wie bijklust, moet zijn klus aanmelden op een daarvoor voorziene website.

Sportclub

Het aantal taken waarvoor onbelast bijverdienen is toegestaan is strikt vastgelegd. Het moet gaan over occasionele klusjes bij andere burgers, werk bij een vereniging of om bijverdiensten via de deeleconomie en een erkend deelplatform. Het gaat om minder bekende deelplatformen, want bekende spelers zoals de taxideeldienst Uber staat niet op de lijst. Cijfers over die deelplatformen zitten overigens niet in de cijfers van het RSZ.

Belastinggids 2019

De complete handleiding voor uw belasting­aangifte. 

 De Belastinggids is op 18/05 verschenen.  Bekijk hier de PDF van het magazine

 

Vooral het bijverdienen via verenigingen is populair. De voorbije elf maanden kreeg de RSZ daarvoor 19.420 aanmeldingen binnen. Bij de overgrote meerderheid - meer dan 12.000 meldingen - gaat het over activiteiten bij sportclubs. Bijna 1.600 aanmeldingen hadden betrekking op steun bij het administratief beheer van organisaties, hetzelfde aantal slaat op activiteiten als sportkampen, hulp bij jeugdbewegingen of op speelpleinen. Per taak werd een gemiddelde vergoeding van 1.152 euro uitbetaald.

Voor activiteiten waarbij een dienst werd geleverd aan andere burgers gebeurden tot nog toe 5.468 aanmeldingen. De meest voorkomende activiteiten zijn sportlessen (1.362 activiteiten) zorg voor zorgbehoevenden (1.016) en kleine onderhoudswerken (786).

De vergoeding voor die taken ligt met 54 euro per activiteit opvallend lager. Wellicht komt dat doordat het over occasionele taken gaat, terwijl bijvoorbeeld een engagement als jeugdtrainer om een wekelijkse bijverdienste gaat.

Schilderen

De vrees dat mensen massaal een beroep zouden doen op het onbelast bijklussen om bijvoorbeeld schilderwerken uit te voeren, wordt vooralsnog geen werkelijkheid.

Toch wil de RSZ niet concluderen dat er geen verdringingseffect is doordat de cijfers over de deeleconomie ontbreken. ‘De controle over die deeleconomieplatformen zit bij de fiscus, dus wij kunnen de impact van het fenomeen onmogelijk inschatten’, klinkt het.

Bepaalde activiteiten staan nu niet in de lijst met toegestane klussen, terwijl ze wel onder de filosofie van de maatregel vallen.
maggie de block
minister van sociale zaken

Om fraude te vermijden werden een aantal bijkomende regels voor het onbelast bijklussen opgelegd. Alleen werknemers die minstens vier vijfde werken en gepensioneerden mogen bijverdienen bij verenigingen of via klusjes. Ook voor zelfstandigen is het toegelaten, maar alleen als de geleverde diensten niets te maken hebben met hun hoofdberoep. De RSZ weigerde al 2.335 aanmeldingen omdat mensen niet aan de voorwaarden voldeden.

Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) verloopt de invoering van het onbelast bijverdienen zoals verwacht. ‘Het vindt geleidelijk zijn weg bij het doelpubliek en het heeft geenszins de destructieve effecten die sommigen voorspelden. Voor de sportsector, die al jarenlang vragende partij was voor de regeling, blijkt het bovendien zeer zinvol.’

De Block wil nadenken over een verdere uitbreiding van het onbelast bijverdienen. ‘Bepaalde activiteiten staan nu niet in de lijst met toegestane klussen, terwijl ze wel vallen onder de filosofie van de maatregel. Dit zullen we meenemen in de geplande evaluatie van de maatregel.’ Aan welke activiteiten ze denkt, wil ze niet kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud