20 transmigranten aangetroffen in twee vrachtwagens

De politie controleerde een vrachtwagen in Brugge. ©Belga

De federale wegpolitie heeft zaterdagochtend 9 Iraakse mannen in Brugge uit een vrachtwagen gehaald. Ook in Sint-Truiden werden 11 mensen aangetroffen in een truck.

Ploegen van de lokale politie en de federale wegpolitie hebben zaterdagochtend na een melding transmigranten aangetroffen in een vrachtwagen in Brugge.

'In de vrachtwagen, die op weg was naar de haven van Zeebrugge, werden negen personen aangetroffen die van Iraakse origine verklaarden te zijn', vertelt het parket van West-Vlaanderen. 'Het gaat om negen mannen die in goede gezondheid verkeerden.' Ze werden overgebracht naar de lokale politie in Brugge, waar het mobiele afhandelingsteam hun dossier zal behandelen.

De mannen zullen daarna ter beschikking gesteld worden van de Dienst Vreemdelingenzaken. 'Het blijft erg belangrijk om niet alleen de administratieve afhandeling te doen, maar ook te onderzoeken of er mensensmokkelaars bij het transport betrokken waren', stelt het parket. 'Zo kunnen we informatie verzamelen die ons kan helpen in de strijd tegen criminele organisaties die zich met dergelijke praktijken inlaten.'

Eritrea

Ook in Sint-Truiden werden in een oplegger van een vrachtwagen zaterdagochtend elf transmigranten aangetroffen. Ze zouden van Eritrea afkomstig zijn. Mogelijk gaat het om drie gezinnen. Dat liet het parket van Limburg zaterdag aan Belga weten.

Het ging om volwassen mannen en vrouwen en enkele kinderen. Ze verkeerden allemaal in goede gezondheid. De Roemeense vrachtwagenchauffeur is voor verhoor gearresteerd. Hij was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk.

Essex

Het mobiele afhandelingsteam werd speciaal opgericht om de mensensmokkel aan te pakken. Door de havens en de snelwegparkings vlakbij de grens is West-Vlaanderen erg aantrekkelijk voor heel wat transmigranten.

Deze week werden in het Britse Essex 39 lichamen aangetroffen in een container die via Zeebrugge passeerde. Het bleek grotendeels om Chinese burgers te gaan, maar mogelijk zaten ook Vietnamezen in het voertuig. De Britse politie pakte drie mannen en een vrouw op in het graafschap Cheshire op verdenking van doodslag en het samenspannen met mensensmokkelaars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud