2016 recordjaar in strijd tegen fiscale fraude

©BELGA

De Bijzondere Belastinginspectie, de instantie die de fraude opspoort bij grote ondernemingen, heeft vorig jaar 308 miljoen euro aan fraudegeld effectief geïnd. Dat is een record.

In 2016 haalde de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) 71 miljoen euro meer op de in de strijd tegen de fiscale fraude dan het jaar voordien (237 miljoen euro). En ook enkele tientallen miljoenen euro meer dan in 2013 (243 miljoen euro) en 2014 (250 miljoen euro).

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn de recordcijfers te danken aan investeringen in informaticatoepassingen en datamining, een techniek waarbij de BBI databanken met elkaar kruist. Ook werd geïnvesteerd in nieuw personeel en extra opleiding, zegt Van Overtveldt. De minister beloofde bij de start van de regering om 100 personeelsleden extra aan te werven bij de BBI.

Recordaantal dossiers

Ook het aantal dossiers tegen ondernemingen dat vorig jaar werd geopend, bereikte een record. Vorig jaar ging het om 2.492 dossiers, tegenover 1.714 een jaar eerder en 1.582 in 2014. In de periode 2010-2013 schommelde het aantal geopende dossiers tussen 1.000 en 1.250.

Vorig jaar werd voor meer dan 1,7 miljard euro belastingverhogingen opgelegd. Ook dat is een record, maar niet alle claims gaven aanleiding tot een effectieve inning. Begin dit jaar was er sprake van dat de BBI in 2016 ruim 254 miljoen euro had geïnd. Maar daar is intussen ruim 50 miljoen euro extra bijgekomen.

©Mediafin

Crombez

De sp.a - die in de vorige regering met John Crombez verantwoordelijk was voor fraudebestrijding - stelde die cijfers toen in vraag, omdat de spontane regularisaties werden meegeteld. Sinds 2015 gebeurt dat via de BBI en daarvoor via de rulingdienst.

Ook deze keer zitten de spontane regularisaties in de cijfers. Maar volgens het kabinet van Van Overtveldt zaten die cijfers er ook al in toen de sp.a nog aan de macht was.

Vorig jaar werd voor meer dan 1,7 miljard euro belastingverhogingen opgelegd. Dat is een record, maar niet alle claims werden effectief geïnd.

Het zijn dus wel degelijk recordcijfers, benadrukt het kabinet-Van Overtveldt. ‘Deze cijfers bevestigen dat de regering de strijd tegen fiscale fraude serieus neemt. De inzet van extra middelen en mensen rendeert, met records tot gevolg. Als we iedereen fair doen bijdragen, kunnen we de belastingen verlagen’, reageert Van Overtveldt.

Vorige week bleek ook al dat in de strijd tegen de sociale fraude records worden opgetekend. In de eerste tien maanden van dit jaar bracht dat ruim 200 miljoen euro op. En dat is al meer dan over het volledige jaar 2016.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud