300 cellen leeg door tekort aan cipiers

Een cipier controleert de gevangenis van Beveren. ©BELGA

Ondanks de overbevolking in de Belgische gevangenissen staan er in Beveren en Leuze ruim 300 cellen leeg. Er zijn te weinig cipiers om extra gedetineerden te bewaken.

De gevangenis van Beveren en vooral die van het Henegouwse Leuze zijn onderbenut. Ruim 300 plaatsen voor gedetineerden zijn niet ingevuld. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Bijna een halfjaar geleden ging de gevangenis van Leuze open. De instelling heeft een capaciteit van 312 gedetineerden. Vandaag verblijven er slechts zo'n 70 mensen. 'Het is moeilijk te begrijpen dat daar meer dan 200 plaatsen gewoon niet worden ingevuld', zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD.

Hetzelfde doet zich voor in de gevangenis van Beveren. Daar is ook plaats voor 312 gedetineerden, maar er wonen er ongeveer 200.

De reden voor de onderbenutting van de cellen heeft te maken met het tekort aan cipiers. Het aantal bewoners van een gevangenis hangt af van hoeveel mensen er zijn om ze te bewaken. Maar omdat de federale overheid het aantal aanwervingen bij alle diensten beperkt, zijn er momenteel te weinig cipiers om in Beveren en Leuze de volledige capaciteit te benutten.

Die driehonderd extra plaatsen zouden de overbevolking in de gevangenissen gevoelig kunnen verminderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud