Advertentie

4 op 10 criminelen na helft straf voorwaardelijk vrij

©Mediafin

Vier op de tien criminelen die voorwaardelijk vrijkomen, hebben niet eens de helft van hun gevangenisstraf uitgezeten. In Vlaanderen - zeker in Antwerpen - komen ze nog sneller vrij.

Ons land telt vijf ‘strafuitvoeringsrechtbanken’ in Antwerpen, Gent, Brussel, Bergen en Luik. Die zien toe op de uitvoering van alle gevangenisstraffen. Zo krijgen de strafuitvoeringsrechtbanken alle dossiers voorgeschoteld van gevangenen die in aanmerking komen om voorwaardelijk vrij te komen. Maar ze kunnen ook beslissen de gevangene beperkt vrij te laten (tot maximaal twaalf uur per dag) of hem een elektronische enkelband om te doen.

Wanneer de gevangene voorwaardelijk wordt vrijgelaten (zowat in een kwart van de dossiers) hebben bijna vier op de tien van de criminelen (38,8 procent) niet eens de helft van hun gevangenistijd uitgezeten. Dat blijkt uit cijfers die De Tijd kreeg van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). En dan moet je weten dat de grootste groep (20,5 procent) ook maar 50 à 60 procent heeft uitgezeten.

De twee Vlaamse strafuitvoeringsrechtbanken laten criminelen opvallend sneller voorwaardelijk vrij dan die in Brussel of Wallonië. In Antwerpen heeft zelfs een op de twee veroordeelden (52 procent) er nog niet de helft van zijn tijd op zitten. Bij de strafuitvoeringsrechtbank van Gent is dat 45,3 procent.

De onderzoekers merken op dat de verschillen verklaard zouden kunnen worden door bijvoorbeeld het profiel van de gevangenen, de lengte van hun straf of bijvoorbeeld een voorafgaande periode met elektronische enkelband. Maar ze stellen vast dat de verschillen standhouden als met die parameters rekening wordt gehouden.

Hoewel vier op de tien gevangenen die voorwaardelijk vrijkomen nog niet de helft van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten, zit bijna de helft een jaar langer in de gevangenis dan de datum waarop ze al in aanmerking kwamen om voorwaardelijk vrij te komen. Maar in Vlaanderen komen de veroordeelden dus sneller vrij. In Antwerpen in de helft van de gevallen al 225 dagen na de datum waarop ze in aanmerking kwamen. En in Gent na 281 dagen.

De statistieken, die zijn gebaseerd op 628 gedetineerden die voorwaardelijk in vrijheid werden gesteld, gaan in 95 procent van de gevallen over mannelijke criminelen. De criminelen die voorwaardelijk vrijgelaten worden, zijn opvallend jong: gemiddeld zo’n 35 jaar. De grootste groep (49 procent) was veroordeeld tot een (zware) gevangenisstraf van meer dan vijf jaar cel. Maar ook nog 40 procent was veroordeeld tot drie à vijf jaar cel.

De groep levenslang veroordeelden die voorwaardelijk vrijkwamen, bedraagt slechts 2,2 procent. De gevangenen in die zwaarste categorie moeten wel gemiddeld 1.656 dagen langer in de cel blijven dan de datum waarop ze in aanmerking kwamen voor voorwaardelijke vrijheid, langer dan alle anderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud