40 procent meer burn-outs en depressies in vier jaar

©rv

In vier jaar tijd is het aantal Belgen dat officieel invalide is wegens burn-out of depressie met 40 procent gestegen.

In België zaten eind vorig jaar 111.732 mensen langer dan een jaar thuis wegens een burn-out of een depressie. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) waarover La Libre Belgique maandag bericht. Het gaat om een stijging met 39,23 procent ten opzichte van de situatie op 31 december 2016.

Zo'n 78.330 mensen - zowel loontrekkenden als zelfstandigen - kwamen in de statistieken terecht door een depressie (+42 procent), bij 33.402 mensen ging het om een burn-out (+33 procent).

111.732
meer dan een jaar thuis
Eind 2020 zaten ruim 111.000 Belgische werknemers, zelfstandigen en werklozen al langer dan een jaar thuis met een burn-out of een depressie.

Het totale aantal invaliden - alle ziektes samengeteld - klokte af op 471.040, goed voor een stijging met 20,5 procent.

Zelfstandigen

Opvallend is dat de toename van het aantal langdurige burn-outs en depressies bij zelfstandigen meer uitgesproken is dan bij de werknemers en werklozen. Wellicht komt dat omdat zelfstandigen geen opvangnet hebben zoals werknemers, waardoor ze vaak te lang wachten om hulp te vragen.

Brugpensioen

Elke Van Hoof, professor aan de VUB, zegt maandagochtend op Radio 1 te vrezen dat de cijfers de komende jaren blijven stijgen. Volgens haar ligt een van de grote redenen van de burn-outtoename in het wegvallen van het brugpensioen en andere manieren om vervroegd op pensioen te gaan.

De coronapandemie heeft op het eerste gezicht de problemen groter gemaakt, zegt Van Hoof, omdat er in 2020 een piek van 15 procent is te zien. Het blijft afwachten of die stijging aanhoudt.

Volgens Van Hoof ligt de oplossing in betere afspraken over het loopbaaneinde, werkbaar werk en zingeving. Een gebrek aan dat laatste speelt volgens haar mee in de toename van depressies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud