Advertentie
Advertentie

400 ondernemers waarschuwen voor schade vermogenstaks

©BELGA

Meer dan 400 ondernemers achter grote bedrijven in ons land verzetten zich tegen een mogelijke vermogensbelasting. De onrust daarover piekt met de verkiezingen in zicht. Tijdens de campagne profileren de linkse partijen zich met de belofte van zo’n ‘rijkentaks’.

Wie extra belastingen op vermogen introduceert, belast ook het vermogen om welvaart te creëren. Dat is de waarschuwing die ruim 400 ondernemers achter belangrijke Belgische bedrijven geven in een open brief in De Tijd, twee weken voor de verkiezingen van 9 juni.

‘Als vertegenwoordigers van ondernemers en familiebedrijven maken we ons grote zorgen over het gemak waarmee vermogensbelastingen vandaag worden voorgesteld als een oplossing voor al onze uitdagingen’, klinkt het. ‘Vermogen is de zuurstof om te groeien. Wie dat belast, vernietigt bedrijven.’ De ondernemers waarschuwen voor kapitaalvlucht en een rem op investeringen.

Advertentie

Tot de ondertekenaars behoren zakenlui achter beursgenoteerde bedrijven zoals Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren), Jean-Marie Solvay (Solvay en Solvac), Charles Beauduin (Barco), maar ook van niet-genoteerde ondernemingen zoals Guido Vanherpe (La Lorraine) en Pierre Macharis (VPK Packaging). Een breed gamma aan sectoren is vertegenwoordigd op de lijst, van de bouw (Gaëtan Hannecart van Matexi) tot de tech (Jonathan Berte van Robovision, Zhong Xu van Deliverect).

Het debat over vermogensbelastingen is hyperactueel, omdat de volgende federale regering voor een miljardeninspanning staat om de ontspoorde overheidsfinanciën op orde te zetten. De linkse partijen vrezen dat daarbij zal worden gesnoeid in de sociale uitgaven, die in België een kwart van het bruto binnenlands product bedragen.

Daarom leggen ze drie vormen van vermogensbelastingen op tafel: een meerwaardetaks op aandelen, het onderwerpen van roerende inkomsten aan de (hogere) tarieven van de personenbelasting en een rijkentaks op het bezit van vermogen. In de maximalistische versie - die van de PS - levert dat volgens de berekeningen van het Federaal Planbureau tot 16 miljard euro op, wat de huidige inkomsten uit de roerende voorheffing, de beurs- en de effectentaks zou verviervoudigen.

De ondertekenaars van de open brief merken op dat twaalf Europese landen ooit een vermogensbelasting invoerden, waarvan negen die weer afvoerden. ‘België heeft geen nood aan meer belastingen, maar wel aan meer ondernemers die werkgelegenheid scheppen, omdat dan de rest zal volgen’, besluiten ze.

Begin deze maand hekelde ook Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen, al dat ‘de verkiezingscampagne losgeslagen is’ qua opbod in belastingen en bedrijfslasten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.