43 procent van door overheid gehuurde gebouwen staan voor de helft leeg

De WTC-torens in de Brusselse Noord-wijk ©Kristof Vadino

Van de 590 gebouwen die de overheid via de Regie der Gebouwen huurt, staan er maar liefst 256 voor de helft leeg en 293 gebouwen voor een vierde.

Dat meldt CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers opvroeg. 'Dit is geen toonbeeld van een efficiënte of 'lean' overheid, nochtans een stokpaardje van deze regering', concludeert hij.

Veertig procent van de federale overheidsgebouwen wordt gehuurd, goed voor bijna een half miljard euro aan huurkosten per jaar. 'We stellen vast dat deze huurcontracten vaak van lange duur zijn en dat de bezettingsgraad vaak erg laag ligt', aldus Demon.

WTC

'Huren is niet per definitie slechter dan kopen, maar lege gebouwen huren is weggegooid geld.'
Franky Demon
CD&V-kamerlid

Zo huurt de overheid het administratief centrum aan de Brusselse Kruidtuinlaan voor 31,8 miljoen euro per jaar, terwijl het slechts een bezettingsgraad van 56 procent heeft. Het huurcontract loopt tot 2034.

De WTC Torens 3 en 4 nabij Brussel-Noord zijn slechts voor 32 procent bezet en de huur bedraagt 4,2 miljoen euro per jaar.

Demon vindt niet dat huren per definitie slechter is dan kopen, 'maar lege gebouwen huren is weggegooid geld'. De bezettingsgraad van die gebouwen moet dan ook omhoog. 'Dit kan door een betere opvolging van de huurcontracten. Waar mogelijk moeten die opgezegd worden. Indien dit geen optie is, kan de overheid onderverhuren", besluit het Kamerlid.

Woensdag bespreekt de bevoegde Kamercommissie een audit van de Regie der Gebouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud