560 euro voor asielzoeker die snel opvangcentrum verlaat

©Photo News

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) hoopt zo sneller plaatsen vrij te maken voor nieuwe asielzoekers, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag.

Eenmaal erkend, mag een asielzoeker nog twee maanden in de opvang blijven. Maar als hij meteen vertrekt, krijgt hij twee maanden 280 euro maaltijdcheques per maand. De asielzoeker zal dan wel onderdak moeten vinden bij familie of vrienden. 'Onze sociale zekerheid trekt vluchtelingen aan. Maar ook het feit dat veel kennissen of familieleden hier al zijn', zegt Francken. 'Ik denk dan ook dat veel mensen hier positief op zullen reageren.'

Maar de staatssecretaris verwacht niet dat dit een aardverschuiving in de opvang zal veroorzaken. 'Toch hoop ik dat hierdoor zo'n 300 plaatsen per maand vrijkomen.' Tegelijk plant de Vlaamse regering lege fabrieken en kantoorgebouwen te kunnen inzetten voor noodopvang, schrijft Het Laatste Nieuws. Daarvoor werkt ze aan een aanpassing van de wetgeving, zodat bedrijfsruimten of industriële sites tijdelijk een nieuwe functie kunnen krijgen.

Ook daklozen of burgers die door onvoorziene omstandigheden niet in hun woning kunnen blijven, zullen in deze panden onderdak kunnen krijgen. De Raad van State moet zich wel nog buigen over het wijzigingsbesluit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud