7.500 deelnemers op klimaatmars met Greta Thunberg

De klimaatmars in Brussel telt 7.500 deelnemers. ©BELGAONTHESPOT

De aanwezigheid van de 16-jarige klimaatactiviste veroorzaakte hysterie. Vanaf haar aankomst werden het Zweedse meisje en haar Belgische kompanen Kyra Gantois en Anuna De Wever overrompeld door de media. De politie telt 7.500 deelnemers op deze zevende mars, ook in Gent en Genk werd betoogd.

Zo'n 4.100 betogers hebben donderdag volgens politie aan een klimaatmars in Genk deelgenomen. Onder de betogers bevonden zich voornamelijk leerlingen van het lyceum en het Atlas College in Genk. In Gent werden 3.000 manifestanten geteld. De grote optocht van volgende week donderdag zal in Gent plaatsvinden.

In Brussel hadden de stewards van Youth for Climate alle moeite van de wereld om de media op afstand te houden. Politieagenten moesten tussenbeide komen.

Youth for Climate betoogt in Brussel met hun woordvoerders Greta Thunberg (midden) en Anuna De Wever (rechts). ©Photo News

De jongeren waren opnieuw enorm enthousiast. Slogans als 'On est plus chaud que le climat', 'What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!' en 'Luister naar ons signaal: België koolstofneutraal' weerklonken luid.

Inspiratiebron

14.600
Demonstranten
In Brussel, Genk en Gent betoogden in totaal 14.600 jongeren voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

In de straten werden ze aangemoedigd door omstaanders en mensen die hen vanuit kantoorgebouwen toejuichten. En de jongeren wilden allemaal een glimp opvangen van hun grote inspiratiebron Greta Thunberg.

Een opvallende deelnemer die voor de stoet liep, was Aäron Fabrice. De 21-jarige uit Oostduinkerke had zich volledig gehuld in ballonnen die hij op het strand opraapte. 'Ik ruim al acht jaar de plastic soep op aan de kust', zegt hij. 'We moeten stoppen met het oplaten van ballonnen en het gebruiken van helium. Ze worden allemaal de lucht in gestuurd en waar komt het dan terecht? In de zee, in beken of op het land.'

Stakingsdag

De Belgische klimaatbeweging onder leiding van Youth for Climate vraagt aan de vakbonden om stakingsaanzeggingen in te dienen voor haar wereldwijde staking voor het klimaat op vrijdag 15 maart. Ze krijgt voor die grote betoging steun van onder meer Students for Climate, Workers for Climate en Teachers for Climate.  'We kunnen het niet overlaten aan de jongeren alleen. Dit is een oproep aan alle militanten om hen te mobiliseren en te ondersteunen en dat liefst met een stakingsaanzegging, zodat ze zonder schroom kunnen deelnemen', aldus een woordvoerder van Workers for Climate.

Op 15 maart zullen de hele dag acties plaatsvinden in België. Om iedereen hieraan deel te laten nemen, zijn stakingsaanzeggingen van de Belgische vakbonden nodig.  Bedoeling van Youth for Climate is om in de voormiddag ervoor te zorgen dat de lokale afdelingen zich in de eigen steden en gemeenten verenigen voor een mars naar een treinstation. Van daaruit kunnen de betogers dan de trein nemen naar Brussel. In de namiddag wordt daar dan opnieuw een grote klimaatmars gehouden. 

'Dit wordt geen klassieke staking, maar iets groots. Elke jongere, leerling, professor en werknemer moet zich hiervoor opmaken", zegt Bakou Mertens van Students for Climate. "We geraken er niet met klimaatcoaches of meer bomen in de steden. Wat nu in België gebeurt, is historisch en wij willen dit ondersteunen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect