Advertentie

900.000 Belgen kunnen dokter niet betalen

België doet het niet goed op de Europese ranking ©Jean-Pierre Jans/Hollandse Hoogte

In vergelijking met de rest van Europa stelt de Belg erg vaak een doktersbezoek uit om financiële redenen. Dat schrijft De Morgen op basis van cijfers uit een onderzoek van de Europese Commissie.

'Er zijn enkele criteria waarop België opvallend slecht scoort’, zegt Sara Willems, professor aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde (UGent) en een van de hoofdonderzoekers. Zo stelt 8,6 procent van de Belgen een bezoek aan de huisarts uit om financiële redenen. In Nederland en Duitsland is dat slechts 1,6 en 4,5 procent. Van 31 Europese landen haalt België amper de 20ste plaats.

Bij Belgen met een laag inkomen is het probleem het grootst. Meer dan één op de vijf geeft aan dat ze het voorbije jaar door financiële zorgen een doktersbezoek hebben overgeslagen. ‘Het feit dat je hier nog steeds het remgeld moet betalen, schrikt mensen af’, zegt Willems.

Dat zou ook verklaren waarom sommige Belgen gemakkelijker naar de spoeddienst trekken in plaats van naar de huisdokter. Op de spoed moet de rekening niet meteen worden betaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud