Advertentie
Advertentie

Opnieuw uitstel voor databank vonnissen en arresten

Het Justitiepaleis in Brussel. ©BELGA

De langverwachte digitale databank met alle rechterlijke uitspraken moest er begin april zijn, maar die deadline zal opnieuw niet worden gehaald.

Al jarenlang belooft de regering een centrale digitale databank met daarin alle vonnissen en arresten die uitgesproken worden. Momenteel is er nergens een overzicht van alle rechtspraak en moeten advocaten, academici en het publiek te rade gaan bij de rechtbank of bij het hof zelf, of zoeken in tijdschriften en private databanken, die slechts een fractie publiceren.

Maar de realisatie van de databank blijkt een lijdensweg. De afgelopen legislatuur werd de lancering al meermaals uitgesteld. De recentste deadline lag op 1 april van dit jaar. Maar enkele dagen voor het verstrijken daarvan blijkt die opnieuw niet haalbaar, leert navraag bij de FOD Justitie. Wel wordt beloofd dat de komende weken de 'eerste pilootprojecten' van start zouden gaan.

Advertentie

Het lange uitstel is opvallend, omdat de databank gezien wordt als een cruciale schakel om justitie via digitalisering te moderniseren en transparanter te maken.

De vertraging is opvallend omdat de databank gezien wordt als een cruciale schakel om justitie via digitalisering te moderniseren en transparanter te maken. In Nederland bestaat zo'n algemene databank al jaren.

De bedoeling is stapsgewijs alle nieuwe uitspraken in de databank op te nemen, te beginnen met de hoogste rechterlijke instanties. Daarna zouden oude vonnissen en arresten volgen. Iedereen moet de teksten (met pseudoniemen) dan kunnen raadplegen. Dat biedt enorme mogelijkheden, onder meer op het vlak van artificiële intelligentie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.