Advertentie

Aantal jonge huisartsen ligt 'zorgwekkend' laag

Topartsen maken zich zorgen over de verouderde huisartsenpopulatie. ©arie kievit/Hollandse Hoogte

De grote meerderheid van de actieve huisartsen in ons land is ouder dan 45 jaar. Slechts 1 op de 4 actieve huisartsen is jonger dan 45 jaar, blijkt uit een nieuw rapport dat De Tijd kon inkijken. De federale overheidsdienst Volksgezondheid noemt de situatie 'zorgwekkend'.

Volksgezondheid legde vorige week vrijdag een eerste versie van het federale artsenkadaster op tafel. Dat kadaster was al lang aangekondigd en moet een beeld geven van hoeveel huisartsen en specialisten in ons land in elke regio aan de slag zijn. Dat kadaster dient om te bepalen hoeveel studenten de komende jaren per specialiteit mogen afstuderen. 

Het rapport trekt aan de alarmbel over de leeftijdsverhouding bij de huisartsen. Volgens de cijfers is een grote meerderheid van de groep actieve huisartsen in ons land ouder dan 45 jaar. 9,9 procent van de actieven is ouder dan 65 jaar, 62 procent van de actieven is tussen 45 en 64 jaar oud. De groep tot 45 jaar is maar goed voor 28,1 procent van de totale arbeidskrachten. De cijfers zijn een weergave van 31 december 2012.

De topartsen in de planningscommissie noemen de situatie 'zorgwekkend'. 'De belangrijkste uitdaging bestaat erin de leeftijdspiramide te corrigeren. Dat onderstreept het belang van maatregelen om mensen die net de basisopleiding hebben gehad te stimuleren zich te engageren in een carrière als huisarts', zo is in het rapport te lezen.

De analyse gaat wel enkel uit van het aantal erkende huisartsen, die een minimaal aantal patiënten moeten zien en aan wachtdiensten moeten deelnemen. Het probleem is fundamenteler in Franstalig België. Daar zouden 'op korte termijn zelfs acties nodig zijn om de schaarste te vermijden'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud