Aantal militairen in buitenland op dieptepunt

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) verwelkomt een soldaat bij zijn terugkeer uit Afghanistan. (Foto: Belga) ©BELGA

Voor het eerst in tien jaar zijn er minder dan zeshonderd Belgische militairen actief in buitenlandse operaties. Dat bevestigt het ministerie van Defensie. Het lagere aantal is toe te schrijven aan de geleidelijke terugtrekking van het aantal Belgische soldaten in Afghanistan en aan de terugkeer van het fregat Louise Marie, dat deelnam aan de strijd tegen de piraterij voor de kust van Somalië.

Afgelopen vrijdag waren er nog 577 Belgische militairen actief in het buitenland, hoofdzakelijk in Afghanistan, Libanon en Afrika. In Afghanistan zijn er nog 309 Belgische soldaten aan de slag, een pak minder dan de zeshonderd die er tot oktober vorig jaar waren uitgestuurd.

In Libanon worden nog 103 Belgische Blauwhelmen ingezet in de VN-operatie Finul. In Afrika zijn nog veertig Belgen aan de slag in Mali. In Congo werken 21 Belgische soldaten in het kader van de VN-operatie Monusco, een twintigtal anderen helpt er met het opleiden van het Congolese leger. In Burundi zijn er vier Belgische instructeurs werkzaam, in Benin tenslotte werkt er één instructeur.

Voor de West-Afrikaanse kust vaart nog tot mei de Godetia, een schip met 75 Belgische mariniers die de lokale strijdkrachten opleiden in de strijd tegen de piraterij. In de Caraïben werken vijf Belgen met een Belgische Alouettehelikopter aan boord van een Nederlands marineschip dat er patrouilleert in de strijd tegen de drugshandel.

In totaal zijn er dus minder dan 600 Belgische soldaten op missie in het buitenland, het laagste aantal sinds ons land zich tien jaar geleden engageerde in Afghanistan.

Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) wil van buitenlandse missies nochtans een speerpunt maken. In 2010 wou hij, ondanks de nodige besparingen, permanent 1.300 Belgen in het buitenland hebben.

Veel nieuwe vertrekken zitten er nochtans niet in. Integendeel. Begin mei komt de Godetia (75 mariniers) terug en ergens de komende weken komen zowat vijftig militairen terug uit Kunduz (Afghanistan). Eind juni of begin juli vertrekken wel vijftig militairen naar Mali om er te zorgen voor de veiligheid van Europese instructeurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud