Aantal verkeersdoden daalt sterk

Het aantal verkeersdoden daalde sterk tijdens de eerste drie maanden van 2018. ©Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Het aantal verkeersdoden op de Belgische wegen is in de eerste drie maanden van 2018 met 19 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Voor het eerst in 15 jaar vielen meer doden tijdens weeknachten dan tijdens weekendnachten.

In de eerste drie maanden van dit jaar vielen op onze wegen 84 doden, tegenover 104 in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van het verkeersinstituut Vias. Nooit eerder vielen er minder verkeersdoden in die periode van het jaar. Het aantal doden is in dezelfde mate gedaald in Vlaanderen en in Wallonië.

Ook het aantal gewonden loopt terug (van 10.980 naar 10.414, ofwel -5 %), net zoals het aantal letselongevallen (van 8.717 naar 8.292, eveneens -5 %). Ook dat zijn laagterecords.

Jonge bestuurders

Enkel bij de ongevallen met een bestelwagen zijn er meer doden gevallen dan in 2017 (negen in plaats van zes). Het aantal letselongevallen waarbij een jonge bestuurder (18-24 jaar) betrokken is, is fors gedaald van 1.505 naar 1.285 (-15 %) en bereikt eveneens een laagterecord. Het aantal doden ter plaatse bij dat soort ongevallen daalde van 22 naar 12 en is nog nooit zo laag geweest.

420
verkeersdoden
Ons land heeft als doelstelling het aantal verkeersdoden tegen 2020 tot maximaal 420 te doen dalen.

Er waren in het eerste trimester van 2018 bijna vier keer minder doden in ongevallen waarbij een jonge bestuurder betrokken was dan in dezelfde periode tien jaar geleden. Toen waren dat er nog 48.

'De resultaten van de verkeersveiligheidsbarometer laten een positieve tendens zien voor de eerste drie maanden voor dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar', concludeert Vias in een persbericht.

'Deze tendens gaat verder op de dalende trend voor heel 2017. Deze bemoedigende cijfers moeten wel met voorzichtigheid bekeken worden, want het gaat enkel over een periode van drie maanden. De interpretatie van deze cijfers is dus niet altijd eenvoudig', merkt Vias op.

Hartverwarmend

Ons land heeft een doelstelling van maximaal 420 verkeersdoden tegen 2020. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) drukte gisteren nogmaals de wens uit 'om zo dicht mogelijk de doelstelling van maximaal 420 verkeersdoden per jaar te benaderen'.

'2018 zijn we op het vlak van verkeersveiligheid alvast goed gestart in Vlaanderen. En dat is hartverwarmend nieuws', reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). 'In 2014 telden we meer dan 400 verkeersdoden en namen we de ambitieuze beslissing om naar een halvering van dat aantal te gaan, namelijk 200 verkeersdoden tegen 2020. Men verklaarde ons gek dat we die halvering van het aantal verkeersdoden zouden realiseren in vijf jaar tijd. Wel, we zijn op goede weg', besluit Weyts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud