Advertentie
Advertentie

Aantrekkende economie maakt begrotingswerk gemakkelijker

Premier Alexander De Croo. ©BELGA

De economie zal de komende maanden het niveau van voor de coronapandemie bereiken. Dat is goed nieuws voor de verschillende regeringen, die zich binnenkort over de begroting moeten buigen.

Hoewel zeker in het Brusselse nog een coronaopstoot dreigt doordat heel wat mensen niet gevaccineerd zijn, keert de economie terug naar normaal. Volgens de jongste prognoses van het Planbureau zal de Belgische economie dit jaar met 5,7 procent groeien, volgend jaar met 3 procent. De cijferaars van de overheid zijn daarmee optimistischer dan enkele maanden geleden. De economie zal nog dit jaar het niveau van voor de pandemie bereiken.

Dat de economie sterker aantrekt dan verwacht, is goed nieuws voor de begrotingsoefening die de verschillende overheden te wachten staat. Op basis van de economische begroting van het Planbureau berekende De Tijd dat het nominale begrotingstekort dit jaar zal uitkomen op 6,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel een kleine 34 miljard euro. Dat is een gigantisch bedrag, maar het tekort is kleiner dan de 7,7 procent die ons land in het Stabiliteitsprogramma had afgesproken met de Europese Commissie.

Coronasteun

De verwachting is dat ons land bij ongewijzigd beleid volgend jaar afklopt op een nominaal begrotingstekort van 4,3 procent (bbp), ofwel 22,1 miljard euro. Dat het tekort zo sterk terugvalt, komt vooral omdat volgend jaar geen of veel minder coronasteun moet worden uitbetaald aan bijvoorbeeld werknemers in tijdelijke werkloosheid of bedrijven in moeilijkheden. Opnieuw zit het tekort daarmee onder het deficit van 4,48 procent dat met de Europese Commissie werd vastgelegd.

Toch wordt de begrotingsopmaak niet helemaal een rustige parkwandeling, want in haar regeerakkoord heeft de regering-De Croo afgesproken dat ze elk jaar een inspanning zou doen van minstens 0,2 procent van het bbp en eventueel een extra van 0,2 procent als de economie aantrekt. Samen maakt dat een besparing van 2 miljard euro. Toch blijft dat een beperkte inspanning, wat de liberalen een belangrijk argument ontneemt om snel diepgaande sociaal-economische hervormingen door te voeren.

De beperkte inspanning toont vooral aan dat België door de coronacrisis met Europa vrij makke begrotingsdoelstellingen kon onderhandelen. De sociale zekerheid overeind houden gaat veel gemakkelijker als het begrotingstekort snel verder kan worden gereduceerd, maar dat is niet de ambitie. Voor 2024, het laatste jaar van de legislatuur, mikt ons land nog altijd op een nominaal tekort van 3,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud