Laatste rondje fiscale amnestie op komst

Premier Elio Di Rupo (foto: Photonews)

Om de begroting rond te krijgen staat een nieuw rondje fiscale amnestie op stapel. De voorwaarde is wel dat het echt de laatste keer is dat fiscale zondaars hun zwart geld kunnen witwassen. Dat is de enige manier om CD&V en de sp.a - die zich altijd hebben verzet tegen fiscale amnestie - over de streep te trekken, vernam De Tijd.

Hoe langer de begrotingsbesprekingen duren, hoe duidelijker het wordt dat elke partij taboes moet laten vallen. Eén daarvan lijkt die van de fiscale amnestie te zijn. De opbrengst daarvan wordt geraamd op 500 miljoen euro. Dat bedrag werd ook opgehaald bij de fiscale amnestie in 2004 die toen de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) werd genoemd. Toen kon zwart of grijs geld gewit worden tegen een boetetarief van 6 of 9 procent.

Het probleem was toen volgens waarnemers dat er wel een fiscale regularisatie mogelijk was, maar dat nog altijd strafrechtelijk kon worden vervolgd. In het nieuwe systeem zou de regularisatie ook strafrechtelijk worden geregeld. Zo hoopt de regering enkele grote vissen te vangen die nog niet met hun zwart geld boven water zijn gekomen. De Vlaamse partijen dringen wel aan op hogere boetes dan die van 2004.

MR-vicepremier Didier Reynders is de grote gangmaker van de nieuwe fiscale amnestie. De Vlaamse partijen staan er open voor, op voorwaarde dat het nu echt om de laatste mogelijkheid gaat en nadien gestopt kan worden met de permanente fiscale regularisatie die nu bestaat. Na de eenmalige bevrijdende aangifte van 2004, werd zo’n ‘rollend fonds voor fiscale amnestie’ - zoals een partijvoorzitter het noemt - ingevoerd. Maar dat is geen onverdeeld succes omdat ook daar nog een risico bestaat op strafrechtelijke vervolging. Ook de Franstalige socialisten gooien de deur niet dicht. ‘Liever dat dan de werknemers en de gepensioneerden te treffen.’

Ook al lijkt een doorbraak over fiscale amnestie mogelijk en bereikte de regering gisteravond een akkoord over 200 miljoen euro uit de fraudebestrijding, het ziet er niet naar uit dat er snel witte rook komt over de begroting 2013. Om ongelukken te vermijden is begonnen met de voorbereiding van een noodbegroting met voorlopige twaalfden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud