Aardverschuiving in ranglijst rijkste Belgen

8. De familie Huts vertegenwoordigt 1,1 miljard euro. Foto: Fernand Huts. ©Sofie Van Hoof

Een nieuwe ranglijst van de 200 grootste familievermogens uit het Belgische bedrijfsleven wijst op een opmerkelijke aardverschuiving in het selecte kransje van superrijken.

In de afgelopen tien jaar tijd zijn niet minder dan 85 nieuwe families toegetreden tot de top van de 200 rijkste Belgen. Er zijn er dus ook evenveel verdwenen. Een kleine aardverschuiving, met andere woorden. ‘Sommigen zijn voorgoed verdwenen, in al dan niet dramatische omstandigheden, anderen zakten gewoon terug door een verlies aan competitiviteit’, zegt Ludwig Verduyn. Voor de tweede maal bracht hij de rijkste vermogens in dit land in kaart, ruim tien jaar na zijn eerste onderzoek in 2000. Zaterdag verschijnt daarover zijn boek ‘De 200 rijkste Belgen’.

Wat vooral opvalt in de lijst is de afwezigheid van een groot aantal West-Vlaamse textielfamilies, in tegenstelling tot een decennium geleden. ‘De textielsector lijkt definitief verbannen uit onze regio’, stelt Verduyn vast. Klinkende namen als de familie Santens, De Poortere of Dejaeghere komen niet meer voor. De zware crisis die de branche te verwerken kreeg, is een oorzaak. Maar ook de versnippering van het familiefortuin en overlijdens zonder de opvolging te hebben geregeld. ‘Dat laatste is bijna een garantie om uit onze lijst te verdwijnen’, zegt de auteur.

Toeval

Het legt meteen een van de zwakke plekken bloot van dit onderzoek. Of je nu wel of niet in de lijst van superrijken staat, veel hangt ook af van het toeval. Neem nu havenondernemer Fernand Huts. Tien jaar geleden zat zijn vermogen verborgen in een web van vennootschappen. Nu zijn kinderen groot zijn geworden, bracht hij alles netjes samen in een Luxemburgs vehikel en steeg hij met stip van de 157ste naar de 8ste plaats.

Hetzelfde geldt voor de financier Albert Frère (plaats 2). Hij verzamelde al zijn liquide vermogen in de familiale holding, wat hem moet toelaten zijn erfenis over te dragen aan zijn twee kinderen. Daardoor groeide zijn financieel gewicht in de rangschikking liefst met 2,5 miljard euro aan.

Opbrengst

Achterhalen wat ondernemers doen met de opbrengst van de verkoop van hun bedrijf: dat is het ultieme einddoel van dit boek, stelt Verduyn. ‘Pompen ze dat verzilverd vermogen opnieuw in de economie of trekken ze zich al rentenierend terug in een fiscaal paradijs?’ Het antwoord daarop blijft in de meeste gevallen uit. Het fortuin van de 200 superrijken in België wordt berekend op basis van de - vaak theoretische - waarde van de bedrijven waarin dat vermogen is geïnvesteerd. Met villa’s, auto’s, schilderijen en andere ‘uiterlijke tekenen van rijkdom’ wordt geen rekening gehouden. Veel ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht, verdwijnen onder de radar.

Dat de familie Van Rompuy uit het niets opduikt op plaats 10 is volgens de auteur dan weer te wijten aan ‘vergetelheid’. Deze meerderheidsaandeelhouder van Argenta, de vijfde grootste bank in België, had ook in de lijst van 2000 moeten staan.

Het opstellen van dergelijke rankings is eerder een theoretische oefening, en niet vrij van menselijke fouten of onvolledigheden. Terecht wijst Verduyn erop dat de ranglijst van de 500 rijkste miljardairs die het Amerikaanse zakenblad Forbes elk jaar opstelt, niet correct is. De enige twee Belgen die daarop prijken, zijn Frère en ene Patokh Chodiev, een Oekraïense Japanner met Belgische nationaliteit. De familiale aandeelhouders van AB InBev - met een geschat vermogen van 25 miljard euro - hebben nog nooit de lijst gehaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud