Advertentie
Advertentie

Abortuscentra willen dat abortus ook na twaalf weken nog kan

De abortuscentra gaan hun voorstellen afgeven aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). ©BELGA

De Belgische abortuscentra vinden dat de abortuswet aan vernieuwing toe is. De wet bestaat binnenkort 25 jaar en sommige aspecten ervan zijn achterhaald, zeggen specialisten. Zo zou de wettelijke termijn van twaalf weken moeten uitgebreid worden. Dat meldt de VRT maandag.

Vrouwen die nu na drie maanden zwangerschap een ongeboren kind willen laten wegnemen, worden naar Nederland gestuurd. En daar ontloopt ons land een verantwoordelijkheid, zeggen de abortuscentra. 'Omdat net zij de meest schrijnende psychosociale problemen hebben, is het niet oké dat België die zware problematiek laat behandelen door Nederland', vindt dokter Anne Verougstraete van het Brusselse abortuscentrum SJERP.

De abortuscentra klagen er ook over dat de statistieken niet goed worden bijgehouden omdat er geen wetenschappelijk orgaan is dat abortus opvolgt. Alleen een politieke commissie die al anderhalf jaar op apegapen ligt. 'De mensen in de commissie zijn van goede wil, maar het zijn niet de geschikte mensen om wetenschappelijk onderzoek te doen', zegt Verougstraete. Zij stelt namens de abortuscentra voor om een wetenschappelijk orgaan in het leven te roepen om de statistieken te maken, zodat de politiek op basis daarvan eventueel het beleid kan bijsturen.

Op 3 april wordt de abortuswet 25 jaar, dan gaan de abortuscentra hun voorstellen afgeven aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De minister zelf wil nog niet vooruitlopen op hun vragen en wacht de afspraak in april af, waar ze de voorstellen in ontvangst zal nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud