Advertentie

Abortuswet wordt over zomer getild

Twee van de protagonisten in het abortus-debat: CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. ©Photo News

De Kamer stemt deze week niet over het wetsvoorstel om abortus te versoepelen. Daardoor is een mogelijk obstakel voor de regeringsvorming drie maanden uit de weg.

Een versoepeling van de abortuswet wordt deze week toch niet de bananenschil voor de Arizonacoalitie van liberalen, christendemocraten, de N-VA en de sp.a.

Zoals verwacht steunden voldoende tegenstanders van de wet (N-VA, CD&V en Vlaams Belang) de vraag om een advies van de Raad van State te vragen over een amendement, zodat de verdere behandeling van de tekst is geschorst. Omdat het parlement volgende week de deuren sluit, kan de stemming niet meer voor de zomer plaatsvinden.

Het is al de vierde keer dat een advies aan de Raad van State wordt gevraagd. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten liet evenwel verstaan dat er geen vijfde keer komt na de zomer. Voor hem moet er de komende maanden gezocht worden naar een consensus in het dossier, maar met of zonder consensus zal het debat wat hem betreft in september ten gronde gevoerd worden.

Ook Peter De Roover (N-VA) ontkende dat zijn partij het debat blokkeert: 'Dit debat zal hoe dan ook plaatsvinden. We gaan dit voeren en het democratisch proces wordt niet stopgezet', Vincent Van Quickenborne van Open Vld, dat voorstander is van de versoepeling, zei bereid te zijn het gesprek aan te gaan om 'binnen een redelijke termijn' een oplossing te vinden, 'maar niet tot sint-juttemis.'

Daarmee is wat werd verwacht nu zeker: de kwestie wordt over de zomer getild. Volgende week, na de nationale feestdag, gaat het parlement in reces.

Voorstanders van de versoepeling konden nog proberen deze week in de Kamer zelf nog het wetsvoorstel op de agenda te zetten, maar kunnen sowieso geen stemming meer afdwingen. N-VA-fractieleider Peter De Roover heeft drie amendementen ingediend en daarop advies aan de Raad van State gevraagd. Dat advies komt niet meer voor het reces.

Arizona en PS

De discussie over soepeler abortus is niet alleen gevoelig op zich, maar vormde ook een strijd binnen een groter gevecht over de Arizonacoalitie. Binnen die coalitie is de abortuswet in zijn huidige vorm een probleem voor CD&V en de N-VA.

Ondertussen zijn ook die gesprekken in een andere dynamiek beland, omdat de PS nerveus is geworden over het scenario waarin ze dan toch in de oppositie zou belanden. Daarom opende voorzitter Paul Magnette dinsdagavond formeel de deur om opnieuw met de N-VA te praten, over zowel een regering als over een herziening van de financieringswet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud