ABVV behoudt nipt fiat voor sociaal akkoord

©BELGA

De socialistische vakbond ABVV besliste donderdagavond na lang crisisberaad om geen hertelling van de stemming over het loonakkoord te doen. Het ABVV blijft het akkoord steunen. Maar de vakbond kondigt meteen wel een betoging in september aan tegen de loonnorm.

Al sinds woensdagavond heerste een crisissfeer bij het ABVV. Een nipte interne stemming over het loonakkoord heeft de communautaire tweespalt in de socialistische vakbond op scherp gezet. De Vlaamse vleugel schaarde zich voor 72 procent achter het akkoord, terwijl aan de Waalse FGTB-kant maar liefst 84 procent het akkoord afwees. Het gevolg was dat de Brusselse stemmen de doorslag gaven, wat een eindscore opleverde van 49,01 procent tegen en 49,06 procent voor het loonakkoord.

Gewezen ABVV-topman Robert Vertenueil wees erop dat de Walen de 'hegemonie' van de Vlamingen moeten ondergaan, wat al langer delicaat ligt in de socialistische vakbond.

In een communiqué had het ABVV woensdag nog alle interne spanningen onder de mat geveegd en droogweg laten weten dat de deal was aanvaard, maar gewezen ABVV-topman Robert Vertenueil - die aan de kant werd geschoven na een onderhoud met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - liet op zijn Facebook-pagina weten dat de Waalse afdeling het akkoord met meer dan 80 procent had verworpen. Hij wees erop dat de Walen de 'hegemonie' van de Vlamingen moeten ondergaan, wat al langer delicaat ligt in de socialistische vakbond.

Alsof dat al niet pijnlijk genoeg was, bleek ook nog eens dat sommige stemmen niet waren meegeteld. De versies daarover liepen uiteen, maar het was wel duidelijk dat de stemmen van de jongeren - die in meerderheid tegen het akkoord hadden gestemd - niet waren meegeteld. Die waren te laat binnengekomen om volgens het ABVV-reglement nog mee te kunnen worden geteld. Na meerdere crisisvergaderingen besliste de ABVV-top donderdagavond om zich aan het reglement te houden, en niet over te gaan tot een hertelling.

Voor de Parti Socialiste is dat goed nieuws, want bij een hertelling was de kans groot dat het nipte ja zou veranderen in een nipt nee, waardoor het loonakkoord weer bij de regering-De Croo zou belanden. Dat zou vooral PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne in een moeilijk parket hebben gebracht, want hij had het akkoord nog met veel vuur verdedigd. De kans was groot dat de regering-De Croo het loonakkoord dan zelf had uitgevoerd, zonder de steun van het ABVV.

Acties tegen loonnorm

De regering moest eerder al over de loonnorm beslissen omdat de sociale partners er niet uit geraakten. Zij besliste dat de lonen in de private sector over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4 procent mogen stijgen, bovenop de index. Bedrijven en sectoren die tijdens de coronacrisis goede resultaten hebben behaald, kunnen hun werknemers nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro. 

Het ABVV blijft zich tegen die norm verzetten, benadrukt de vakbond donderdag. 'De publicatie van het koninklijk besluit dat de imperatieve norm vastlegt zal automatisch een reactie en een actie van het ABVV tot gevolg hebben. Deze actie zal het startpunt zijn van een brede campagne om een hervorming van de wet van '96 te bekomen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud