Advertentie

Accountants krijgen uitstel voor aangifte personenbelasting

Boekhouders en accountants krijgen 2,5 weken extra om de belastingaangifte voor hun klanten in te vullen. Ze hadden alarm geslagen over de impact van de coronapandemie, de overstromingen en de haperende digitale applicaties.

Accountants en boekhouders wachten deze maand drie deadlines. Op 20 oktober is de uiterste indiendatum van de btw-aangifte voor het derde kwartaal. Een dag later moeten de aangiftes voor de personenbelasting van hun klanten (particulieren, zelfstandigen en ondernemers) binnen zijn. En 28 oktober is de deadline voor de vennootschapsbelasting.

'Niet haalbaar', vond de sector, die de voorbije weken bevoegd minister Vincent Van Peteghem (CD&V) aanspoorde uitstel te verlenen. Het voorbije jaar was om meerdere redenen erg complex, klonk het. Begin dit jaar werden de boekhouders en accountants nog overspoeld door vragen van hun klanten om te helpen coronapremies en andere steunmaatregelen aan te vragen.

Daarbovenop kwam de waterellende, vooral in Wallonië en Limburg. 'Er zijn zelfs cijferberoepers van wie het hele kantoor is weggespoeld', schreef Ludo Van den Bossche, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Accountants en Boekhouders van België (KVABB), vorige maand in een brief aan Van Peteghem.

Tot slot is er alweer ergernis over de haperende onlinetools zoals Tax-on-web.

Van Peteghem liet donderdag weten begrip te hebben voor de problemen van de sector en besliste, in samenspraak met het beroepsinstituut van accountants en belastingadviseurs, 'een laatste keer eenmalig uitstel' te verlenen voor de indiening van de aangiften van de personenbelasting tot 8 november.

De minister belooft ook inspanningen te leveren om de applicaties toegankelijk te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud