Advertentie

ACOD: 'We blijven reageren zolang we adem hebben'

Op dit archiefbeeld van 1 december staakt het ACOD aan het treinstation Gent-Sint-Pieters. ©BELGA

'Het is ons democratisch recht om te reageren tegen regeringsbeslissingen die de werkmensen treffen', zegt Chris Reniers, voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had in De Zevende Dag herhaald dat de staking van de vakbonden 'een politieke staking' is. Hij zei ook dat de vakbonden met hun acties de Belgische economie mogelijk in een recessie duwen.

De Wever zei dat de regering het beleid uitvoert waarvoor een meerderheid van de burgers gekozen heeft. Maar of de burger in mei bij de verkiezingen voor dit beleid heeft gekozen, is volgens ACOD-voorzitter Chris Reniers de vraag. 'Er zitten in het regeerakkoord vele elementen die niet in de partijprogramma's stonden op basis waarvan de mensen toen gekozen hebben', zegt Reniers. 'Het verhogen van de pensioenleeftijd, de indexsprong, ... daar was in mei geen sprake van. Dat de economie zou lijden onder die stakingsacties? Dat is de vraag van de kip en het ei. Wie is verantwoordelijk voor het verslechteren van de economie? Zij die reageren tegen het beleid? Of zij die dat beleid zonder overleg willen doorvoeren?'

Reniers neemt het niet dat Bart De Wever de vakbonden leugens en desinformatie verwijt. 'Dat deze regering aan de pensioenen van de mensen zit en dat ze langer zullen moeten werken, dat zijn feiten en geen leugens', zegt Reniers.

Vermogens(winst)belasting

Over de bewering van De Wever dat de lonen niet zullen dalen, maar net stijgen, zegt Reniers: 'De netto verhoging van 11 euro per maand via fiscale maatregelen voor bepaalde inkomens zal niet opwegen tegen de hogere facturen voor energie, kinderopvang, onderwijs, enz. Terwijl de indexsprong door zijn cumulatieve effect een verschil kan maken van 20.000 euro op een hele beroepsloopbaan.'

Dat De Wever de mogelijkheid open laat voor een gesprek over een vermogens(winst)belasting, noemt Reniers 'mogelijk een stap in de goede richting', al lijkt het volgens haar een strategische zet van De Wever om te anticiperen op de correctie die Europa over enkele maanden zal opleggen aan de Belgische begroting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud