Actie bonden 'dramatisch' voor Antwerpse haven

Aan de betoging namen volgens de politie 55.000 mensen deel, iets meer dan de vakbonden hadden gehoopt. ©BELGA

Door de pensioenactie van de vakbonden is er in de Antwerpse haven onvoldoende personeel om zeeschepen door de sluizen te loodsen. De actie houdt wellicht de hele dag aan.

De drie grote vakbonden hoopten vandaag in Brussel 50.000 mensen op de been te krijgen voor een betoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel. Die doelstelling werd gehaald. Zelf spreken de bonden van 70.000 deelnemers, de politie van 55.000. De betoging verliep rustig.

Een overzicht van de hinder:

Antwerpse haven: 'Dramatisch'

Sinds 19 uur dinsdagavond is er geen doorkomen meer aan voor zeeschepen die de Antwerpse haven achter de sluizen in of uit willen varen. Te veel personeel neemt deel aan de pensioenactie van de vakbonden om een minimumdienst met één sluis per oever te voorzien. 'Vier op de tien sluizen konden werken, maar hadden een verminderde bemanning. Een aantal sluizen is alleen toegankelijk voor de binnenvaart, door een gebrek aan bootmannen die de zeeschepen normaliter in de sluizen vastleggen', zegt Nathalie Van Impe van het Havenbedrijf Antwerpen. Volgens haar ontvangt de haven per dag zowat 100 zeeschepen.

De impact is veel groter dan we hadden verwacht. Naast directe economische schade is er ook weer imagoschade, en dat voor een nationale actie die geen directe link heeft met de haven.
Stephan Vanfraechem
Directeur van werkgeverskoepel Alfaport-Voka

'Schepen die de sluizen niet door kunnen, kunnen de Schelde niet opvaren. Een twintigtal vaartuigen ligt voor anker in de Noordzee. Er is wel scheepvaart mogelijk naar de terminals voor de sluizen, op de Schelde zelf en in het Deurganckdok', klinkt het.

'Dit is dramatisch. De impact is veel groter dan we hadden verwacht. Naast directe economische schade is er ook weer imagoschade, en dat voor een nationale actie die geen directe link heeft met de haven', zegt Stephan Vanfraechem, directeur van de werkgeverskoepel Alfaport-Voka. 

Verkeer op de weg: normaal

Door de betoging werd en wordt vandaag verkeershinder verwacht. De ochtendspits verliep evenwel vrij rustig. 'De oproep van de politie om Brussel te mijden met de wagen, heeft effect gehad', klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum. Het treinverkeer lijkt normaal te verlopen.

In het centrum van Brussel is er wel hinder.  

Openbaar vervoer: gemengd beeld

De Lijn en de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB melden problemen.

Scholen open

Omdat heel wat leerkrachten mee betogen, werd verwacht dat scholen de deuren zouden sluiten woensdag. Maar aan slechts weinig onderwijsinstellingen stonden leerlingen woensdagmorgen voor een gesloten poort.

De oproep van de politie om Brussel te mijden met de wagen, heeft effect gehad.

'Op basis van voorlopige informatie lijkt het erop dat de meeste scholen open zijn', zei woordvoerster Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 'Dat betekent dat de lessen gewoon plaatsvinden of dat er voorzien is in opvang. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen is de school dicht.'

Bij het gemeenschapsonderwijs klonk dezelfde boodschap. 'We hebben indicaties dat de hinder beperkt blijft', stelde woordvoerster Nathalie Jennes. 'Ik heb maar weet van één school die dicht is: basisschool De Regent in Gingelom.'

Processen vertraagd

In de gerechtsgebouwen in Gent leidde het vakbondsprotest rond de pensioenen woensdagvoormiddag tot uitstel in een aantal processen. De meeste gedetineerden konden niet overgebracht worden naar de rechtbank voor de behandeling van de rechtszaken, zo bleek op de Gentse correctionele rechtbank en het hof van beroep.

Minder brieven en pakjes

Het vakbondsprotest rond de pensioenen veroorzaakt ook hinder bij Bpost. De krantenbedeling is volgens het bedrijf wel normaal verlopen, maar doordat een deel van het personeel niet is komen opdagen, zijn er minder brieven en pakjes tot bij de distributiecentra geraakt. Dat zegt Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Waarom deze betoging?

Met haar hervormingen probeert de regering-Michel de Belg langer te doen werken. In 2030 stijgt de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar en het brug- en vervroegd pensioen zijn afgebouwd.

Tegelijk hervormt de regering de ambtenarenpensioenen, waardoor een gunstregime uitdooft waarmee een groot aantal ambtenaren sneller een volledig pensioen opbouwden. Als compensatie voor die hervormingen komt er een lijst van zware beroepen. Mensen met zo’n beroep kunnen vroeger stoppen met werken.

Volgens de bonden gaan de hervormingen te ver en overlegt de regering te weinig. Bovendien zitten ze in hun maag met het pensioen met punten. Die nieuwe berekeningswijze voor de pensioenen werd voorgesteld door de Pensioencommissie, een comité van experts onder leiding van oud-sp.a-politicus en professor Frank Vandenbroucke.

De bonden vrezen dat de nieuwe berekeningswijze wordt misbruikt om de pensioenen te verlagen. De kans is evenwel groot dat er deze legislatuur niets van de hervorming in huis komt, want zelfs minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) liet al verstaan dat ze niet de grootste prioriteit is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content